Самопроголошених "мера Бердянська" та його "заступника" судитимуть без їхньої присутності

Самопроголошених "мера Бердянська" та його "заступника" судитимуть без їхньої присутності

Самопроголошених "мера Бердянська" та його "заступника" судитимуть без їхньої присутності
. Судове засідання у справі бердянських колаборантів. Фото: Суспільне Запоріжжя

Справи незаконно самопроголошених Бердянського “міського голови” Олександра Сауленка та його “заступника” Павла Іщука розглядатимуть за спеціальним судовим розглядом — без присутності обвинувачених.

Таке рішення Жовтневий районний суд Запоріжжя ухвалив сьогодні, 16 вересня, під час першого підготовчого засідання.

Обидва чоловіки перебувають на тимчасово окупованій території — у Бердянську. У червні їх оголосили в міжнародний розшук. Їхні інтереси у суді захищатимуть адвокати, рекомендовані Запорізьким Центром безоплатної правової допомоги.

Олександра Сауленка Запорізька обласна прокуратура обвинувачує у державній зраді, за ознаками ч. 2 статті 111 Кримінального кодексу України — участь у незаконних органах влади, що кваліфікується як особливо тяжкий злочин і передбачає найсуворіше покарання — довічне ув’язнення.

Адвокат обвинуваченого Олександра Сауленка Григорій Ставний каже, усі матеріали, які стосуються його підзахисного вивчатиме суд. Прокурор надасть письмові докази, і, якщо ті відповідатимуть вимогам кримінально-процесуального законодавства, суд визнає їх доказами:

"Якщо у мене будуть якісь докази, які його виправдовують чи пом'якшують його становище, вони будуть враховані при винесенні вироку, і я їх надам. Але, на жаль, таких матеріалів у мене немає, тому що я не маю можливості з ним спілкуватись".

Самопроголошеного мера Бердянська та його заступника судитимуть без їхньої присутності
Григорій Ставний, адвокат. Фото: Суспільне Запоріжжя

Павло Іщук, котрий у незаконних органах влади обіймає посаду “заступника” Бердянського міського голови, обвинувачується у скоєнні тяжкого злочину — колабораційної діяльності, за ознаками ч. 5 статті 111 Кримінального кодексу України, що передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

"Такий самий розгляд, тільки за відсутності обвинуваченого, у зв’язку з тим, що він оголошений у розшук. Це — норма КПК, тому тут порушень ніяких немає. Якщо вина мого підзахисного буде доведена, буде обвинувальний вирок. Якщо не доведена, буде виправдальний вирок", — каже адвокат Павла Іщука Владислав Коротаєв.

Самопроголошеного мера Бердянська та його заступника судитимуть без їхньої присутності
Владислав Коротаєв, адвокат. Фото: Суспільне Запоріжжя

Наступне засідання у Жовтневому районному суді Запоріжжя у справі Олександра Сауленка відбудеться 3 жовтня, Павла Іщука — 30 вересня.

Читайте також: Бердянській посадовиці, яку підозрюють у держзраді, продовжили термін тримання під вартою

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber або в Telegram

На початок