Роздали кілька тонн корму: як у Луцьку допомагають переселенцям з тваринами

Роздали кілька тонн корму: як у Луцьку допомагають переселенцям з тваринами

Роздали кілька тонн корму: як у Луцьку допомагають переселенцям з тваринами
. Фото: Суспільне Луцьк

За пів року роботи до клубу допомоги переселенцям з тваринами у Луцьку звернулось понад сотня сімей. Їм роздали вже кілька тонн корму для улюбленців, з якими люди тікали від війни, – розповіла Суспільному координаторка клубу Вероніка-Соломія Федософа-Цибульська.

Допомагати людям з домашніми тваринами, які тікали від обстрілів, або з окупованих територій Вероніка-Соломія Федосова-Цибульська розпочала з березня. Розповідає: спочатку за допомогою соціальних мереж шукала переселенцям житло. Тепер клуб допомоги має приміщення, де збирають необхідні речі, корми для тварин та одяг.

"Лучани дуже багато допомагають. Приносять одяг, взуття, посуд, постіль, і діляться. Коли люди виїжджали з домівок, як що взяли в одну руку кота чи собаку, то не взяли ще одну сумку з речами та вони потребують усього", – говорить волонтерка.

Сотня людей звернулися до клубу допомоги переселенцям з тваринами у Луцьку
Вероніка-Соломія Федосова-Цибульська допомагає переселенцям з тваринами. Фото: Суспільне Луцьк

Анастасія Марченко приїхала до Луцька з Миколаєва із вівчаркою Ремом. Каже: коли розпочались обстріли міста, собака захворів на епілепсію і це був перший дзвіночок для родини, щоб виїжджати.

Нині жінка волонтерить у клубі допомоги переселенців з тваринами. Говорить, що нині існує необхідність у повідках.

Сотня людей звернулися до клубу допомоги переселенцям з тваринами у Луцьку
Анастасія Марченко просить лучан принести для тварин повідки. Фото: Суспільне Луцьк

Євгенія Фоменко та її улюблениця кішка Марго приїхали до Луцька з Харкова 8-го березня. Дівчина розповідає: після вибухів у Харкові та чотириденної дороги на Волинь, тварина адаптувалась до нового помешкання та оточення.

Сотня людей звернулися до клубу допомоги переселенцям з тваринами у Луцьку
Євгенія Фоменко — переселенка з Харкова. Фото: Суспільне Луцьк

"Коли м вперше почули дуже гучний вибух, кішка не сховалась, а чекала біля дверей на нас. Вона наче інтуїтивно знала, що їй треба бігти разом з нами", – говорить Євгенія Фоменко.

Котячій корм Євгенія Фоменко отримує у Клубі для допомоги біженцям з тваринами.

Що відомо

  • На початку літа Суспільне вже розповідало про групу у соцмережах та її засновників, які допомагають переселенцям з тваринами шукати житло. Завдяки спільноті знайти житло вже змогли кілька десятків родин.
  • Вероніка-Соломія рятує тварин, що страждають через війну, а також допомагає людям, які були вимушені виїхати разом з домашніми улюбленцями і шукають житло. Останні 10 років Вероніка-Соломія Цибульська навчалася на зоопсихологиню та реабілітологиню тварин і працювала за спеціальністю.
  • Наприкінці серпня волонтери, які опікуються покинутими тваринами, відкрили пункт видачі безплатної допомоги переселенцям, які евакуювалися на Волинь з домашніми улюбленцями.
На початок