Захисні медичні костюми багаторазового використання шиють у Сумах

Захисні медичні костюми багаторазового використання шиють у Сумах

Захисні медичні костюми багаторазового використання шиють у Сумах
.

У Сумах шиють багаторазові захисні костюми для медиків. Виробництвом займається одне з приватних підприємств міста. Наразі створили понад 1000 таких комплектів.

Створення захисного костюму починається у закрійному цеху. Тут окремо нарізають усі деталі виробу. У сусідньому приміщенні майстрині їх зшивають. Менеджер компанії Наталія Букшенко каже, шити захисні костюми почали, коли до них із такою потребою звернулись медики:

"Ми підібрали тканину, яка захищає, яка легка, піддається термічній обробці в автоклаві з температурою від 120 до 180 градусів. Ми пройшли 22 лабораторні дослідження в Харківській лабораторії, отримали сертифікат на виріб про те, що комбенізон повністю захищає, він гіпоалергенний, і не шкодить здоров'ю. Разом з медиками ми цю тканину обробляли парогенераторами, ми проливали на неї воду, щоб вона її не пропускала".

До комплектів, які тут шиють, входять комбінезон з капюшоном та бахіли. За день на підприємстві виробляють від 200 до 300 таких костюмів. Наталія Букшенко каже, ці, багаторазові, костюми, не набагато дорожчі за одноразові. Також зараз розробляють нижню білизну під комбінезон.

Такі багаторазові костюми є у реанімаційному відділенні Сумської обласної лікарні. За словами медичної сестри відділення Ольги Чередніченко, вони у достатній кількості.

"У нашому відділенні ще не було випадків короноавірусу, але, якщо надходить хворий з госпітальною пневмонією, за протоколами, ми зобов'язані зробити тестування. Тестування робить наша бригада, яка працює на зміні. Всі вони працюють в захисних костюмах і, поки не дочекаємося результатів, ми захисні костюми не знімаємо. Як показала практика, це дуже зручні костюми, вони підлягають обробці та можуть використовуватися багаторазово. У нас є шафа з цими костюмами, масками, екранами, окулярами – все що потрібно, все є у відділенні".

Окрім Сумщини, такі костюми вже є у лікарнях Києва, Бучі, Дніпра та на Рівненщині.

Авторка - Євгенія Токарєва

На початок