Центр функціональної діагностики запрацює в Сумській обласній лікарні

Центр функціональної діагностики запрацює в Сумській обласній лікарні

Центр функціональної діагностики запрацює в Сумській обласній лікарні
. Суспільне Суми

Центр функціональної діагностики та електрофізіологічних досліджень відкрили на базі обласної лікарні. Тут обстежуватимуть та планують оперативно лікувати серце та судини пацієнтів.

"Центр дасть можливість зменшити кількість смертей наших українців від серцево-судинних захворювань, тобто знизити летальність, яка в Україні становить близько 70% і наблизитись до європейських і американських. А це приблизно 45-50%", — говорить завідувач серцево-судинного центра обласної лікарні Євген Марченко.

За пару тижнів у центрі очікують замовлений тредміл – бігову доріжку, яка допомагатиме виявляти витривалість до фізичних навантажень і виявляти хвороби. 9 вересня до лікарні передали частину необхідного обладнання.

"Це ультразвукова система, пересувна, яка заточена під серцево-судинні захворювання. Тобто є кардіальний датчик, є лінійний датчик, який дозволить виявити захворювання серця з максимально роздільною здатністю. Виявити клапанні порушення, виявити порушення скоротливої здатності міокарда – серцевого м`яза або виявити судинні захворювання", — говорить Марченко.

Центр функціональної діагностики запрацює в Сумській обласній лікарні
Суспільне Суми

Обстежувати тут пацієнтів планують розпочати з 12 вересня. Центр відкрили у приміщеннях колишнього приймального відділення. На ремонт витратили близько мільйона гривень, зароблених за договорами з НСЗУ. Обладнання, розповів директор обласної лікарні Володимир Горох, придбали за гроші обласного бюджету. Загалом — близько 10 мільйонів гривень. Тепер же, аби оперувати хворих на місці і лікувати порушення серцевого ритму центру необхідна електрофізіологічна лабораторія. На це необхідно ще 30 мільйонів гривень.

"Поки що ми на порозі, аби придбати аблятор, але діагностика у нас — фактично повний спектр. Ми маємо тристоронню угоду з інститутом Амосова і, я думаю, першим етапом, буде сумісно. Можливо, ми візьмемо на умовах договору купівлі-позики або на декілька разів намагатимемось взяти в лізинг, довгостроковий кредит, свої кошти. І я певен: допоможе обласна влада", — зазначив він.

Центр функціональної діагностики запрацює в Сумській обласній лікарні
Суспільне Суми

Такі операції говорить Володимир Горох необхідні приблизно 10 тисячам хворих області. Щодня у центрі зможуть приймати близько півсотні хворих. Обстеження у центрі є безоплатним. Для цього необхідно взяти направлення від сімейного лікаря та кардіолога.

Читайте також

  • За останній тиждень внаслідок захворювання COVID-19 в Сумській громаді померли дві людини.
  • Директор сумської лікарні №5 оскаржив рішення міськради про своє звільнення у суді.
  • У Сумах відновлюється послуга "єМалятко".

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок