"Принципова позиція — не виїздити з країни": як у Вінниці працює релокована з Харкова фірма

"Принципова позиція — не виїздити з країни": як у Вінниці працює релокована з Харкова фірма

"Принципова позиція — не виїздити з країни": як у Вінниці працює релокована з Харкова фірма
. Бригада чистить каналізацію на одній із вулиць міста. Фото: Суспільне Вінниця

З-під обстрілів вивозили техніку, інструменти, автівки. Замість 200 тисяч клієнтів, які були у Харкові, нині мають 200 у Вінниці. Сюди наприкінці березня свій бізнес перевезли Аліна та Юрій Овсянникові. Вони надають послуги з прочищення каналізації, труб, свердловин і колодязів, викачують вигрібні ями. З собою фірма забрала і працівників. Нині напрацьовують клієнтську базу.

Хоходра релокований бізнес
Суспільне Вінниця

Каналізаційна компанія на 20% функціонує у Харкові, 80% потужностей — тепер у Вінниці.

"Наша принципова позиція — не виїздити з країни. Економіка України — дуже важлива нині, треба її піднімати. Потрібно працевлаштовувати наших працівників, українців, вінничан. Складати руки і сидіти чекати чогось — не вихід", — каже Аліна Овсянникова.

Хоходра релокований бізнес
Суспільне Вінниця

Спершу евакуювалися самі, за два тижні повернулися, аби вивезти свій бізнес із Харкова. Власну компанію родина Овсянникових заснувала у Харкові 17 років тому. Вдома напрацювали базу з 200 тисяч клієнтів, у Вінниці починати довелося усе спочатку.

Разом із потужностями компанії пропонували переїхати у Вінницю й своїм робітникам. З 30-ти фахівців, які працювали у Харкові, евакуювалися двоє. Роман Рябчук — один із них. У квітні виїхав разом із родиною. Спершу зупинилися на Полтавщині. Потім покликали у Вінницю жити й працювати.

Хоходра релокований бізнес
Суспільне Вінниця

"У Вінниці було на той час спокійніше. Виїхали сюди. Директор першим виїхав, вивіз техніку. І зрозуміли — є база для продовження нашої роботи. Свій колектив, своя робота залишилася, яку я уже знаю, можу робити, до якої призвичаївся. Це легко, я все розумію — систему каналізації", — каже Роман Рябчук.

Вимушено переїхав з Харкова до Вінниці і майстер Костянтин Сурудін. Житло з родиною винаймають.

"Пересиділи в бункері сім днів. Почалися серйозніші бомбардування. Евакуювали родини. Діставалися до Вінниці три дні", каже Костянтин Сурудін.

Від початку повномасштабного російського наступу з зони активних бойових дій у Вінницьку громаду релокувалося 121 підприємство, тим самим створивши у місті понад 630 робочих місць. Працевлаштовано як вінничан, так і переселенців. Такі цифри називає міський голова Сергій Моргунов, станом на 4 вересня.

Овсянникові нині теж шукають фахівців. Потрібні двоє менеджерів з продажу, двоє слюсарів і водій. По закінченню війни, каже власник Юрій, філія компанії залишиться у Вінниці. Послуги надаватимуть тут і у Харкові.

Читайте також

  • Психологічні тренінги й арт-терапія: у Вінниці проходить табір для переселенців
  • "Мрію, що Україна повернеться у Донецьк": Ольга Акулова про стереотипи, Вінницю та допомогу ЗСУ І НЕРОЗДІЛЬНА КРАЇНА
На початок