Одеський СІЗО не має бомбосховищ: чи можливо створити безпечні умови для засуджених

Одеський СІЗО не має бомбосховищ: чи можливо створити безпечні умови для засуджених

Ексклюзивно
Одеський СІЗО не має бомбосховищ: чи можливо створити безпечні умови для засуджених
. Думська

Протягом шести місяців війни засуджені в Одеському СІЗО живуть без укриття чи бомбосховища. За даними закладу, на території ізолятора відсутні захисні споруди, тож забезпечити сховище людям немає можливості. Хто буде відповідальним у випадку, якщо в СІЗО влучить російська ракета та чи можливо створити для засуджених безпечні умови в ефірі "Українського радіо Одеса" дізнавалися журналісти Суспільного.

Хто відповідатиме за смерть в СІЗО від російської ракети

Адвокат Юрій Канікаєв розповів, що кілька його клієнтів тримаються під вартою, зокрема один в Одеському СІЗО. За його словами, приміщення з написом "бомбосховище" на території закладу є, проте фактично більше тисячі людей, які утримуються під вартою, лишаються без укриттів.

"Я допускаю, що якщо родич звернеться до Європейського Суду прав людини, то з дуже високою ймовірністю може бути встановлене порушення статті 2 і статті 5 Конвенції "Про захист прав людини".

За словами Канікаєва, частина відповідальності за життя, свободу та необґрунтоване утримання під вартою може бути покладено на Україну й це призведе до "величезних втрат бюджету".

Небезпека в залі суду

Проте будівництво бомбосховищ у місцях ув'язнення або звільнення під домашній арешт людей не вирушить проблеми глобально. Небезпечні умови зберігаються не тільки у місцях ув'язнення. Суддя-спікер Приморського райсуду Одеси Віктор Іванов розповів, що укриттів немає і в судах.

"Я вважаю, що адвокат Канікаєв взагалі спекулює всіма цими поняттями. Якщо розглядати людину, яка утримується як підозрюваний, то у нього є і права підозрюваного, але яким чином це стосується ракетно-бомбових ударів, які наносяться по всі території України і чому права підозрюваного важать більше, ніж права іншого пересічного громадянина, який не ув'язнення, я не розумію", — розповів Іванов.

Суддя переконує: у підозрюваних в СІЗО більш безпечні умови, ніж у поліцейських, прокурорів та суддів:

"Адвокат Канікаєв вважає, що всім, у кого обраний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, могли б утримуватися в інших місцях, а де саме незрозуміло. І я не думаю, що у кожного із затриманих буде квартира з бомбосховищем".

Як працюють суди під час повітряних тривог

За словами голови Малиновського районного суду Леоніда Лічмана, під час повітряних тривог весь колектив суду та відвідувачі спускаються до укриття.

У Приморському ж суді є укриття та є наказ голови суду згідно з яким під час тривоги судді не можуть слухати справи. Людям пропонують або піти до укриття, або вийти з будівлі суду та пройти до справжнього бомбосховища, розповідає Віктор Іванов:

"У нас є укриття, їдальня, конвеєр, але вони не обладнані за всіма правилами бомбосховища, хоча там є аварійний вихід. Будівля звичайна, вона не обладнана під бомбосховище, вона не планувалася витримувати ракетні або бомбові удари. Така ситуація всюди, проте деякі називають свої укриття бомбосховищами".

За словами Адвоката Юрія Канікаєва, ув'язнених привозять на засідання тільки до Приморського суду. Голова Малиновського суду розповів, що підсудних, які утримуються під вартою, не доставляють в суд і справи з ними розглядаються конференц-зв'язком.

Чи законний віртуальний розгляд судових справ

2 березня 2022 року Рада суддів України видала рекомендації, згідно з якими суди в умовах воєнного стану можуть розглядати справи у режимі відеоконференції, якщо для цього є поважна причина

Адвокат Канікаєв каже, що режим відеоконференції допускається за заявою людини. Якщо підозрюваний не надав заяву, то відеоконференцію за своєю ініціативою почати не можуть, проте Європейський Суд з прав людини в умовах війни не сприймає це як порушення.

Що зробити, щоб права людини в СІЗО не порушувалися

Суддя-спікер Приморського райсуду Одеси Віктор Іванов відповів таке:

"Ну треба в СІЗО побудувати бомбосховище і всю тюрму туди тисячу з чимось людей кожну тривогу їх спускати й підіймати. Ну ви собі це уявляєте взагалі ? Багато з них багаторазово судимі за тяжкими статтями, деякі вже відбувають покарання й отримали вирок і цих 1200 чоловік будуть спускати-піднімати. Я не уявляю, як це зробити, щоб потім бунту якогось не було чи наглядачів там не повбивали".

Юрій Канікаєв вважає так:

"Знизити ризик та когось по максимуму випускати — це вже буде допомога, це вже будуть врятовані життя. Хто дійсно під високим ризиком втечі та скоєння злочинів, нехай сидять".

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок