Верховна Рада підтримала пропозицію про повернення акцизів на пальне

Верховна Рада підтримала пропозицію про повернення акцизів на пальне

Верховна Рада підтримала пропозицію про повернення акцизів на пальне
. Нафтосховище, 24 серпня 2022 року. Фото: Крістіан боксі / Getty Images

30 серпня Верховна Рада ухвалила в першому читанні урядовий законопроєкт №7668 "Про внесення змін до податкового кодексу України щодо ставок акцизного податку".

Про це повідомив народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк.

"На газ повертається акциз у розмірі 52 євро/ 1000 літрів. Акциз та ПДВ для альтернативних видів палива теж прирівнюється до 100 євро/ 1000 літрів. Акциз на бензин та дизель теж повертають до 100 євро/ 1000 літрів", — повідомляє депутат.

"За" відповідне рішення проголосували 236 депутатів.

По фракціях:

"Слуга Народу"— 178

"Європейська Солідарність" — 0

"Батьківщина" — 0

"Платформа за життя та мир" — 16

"За майбутнє" — 7

"Голос" — 1

"Довіра" — 16

"Відновлення України" — 12

Позафракційні депутати — 6.

Напередодні податковий комітет рекомендував депутатам підтримати доопрацьований законопроєкт, яким хочуть повернути акцизи на пальне.

Про що законопроєкт №7668

У пояснювальній записці до документа йдеться про те, що в країні існує значний дефіцит коштів для фінансування дорожнього господарства.

"Внаслідок прийняття змін до Податкового кодексу України та Митного кодексу України, Державний дорожній фонд практично позбавлений джерел формування, оскільки прогнозний обсяг надходження коштів із джерел, що залишились, становили близько 0,1% від обсягу, передбаченого затвердженим розписом державного бюджету", — йдеться в документі.

Таким чином уряд пропонує встановити на період до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, ставки акцизного податку на бензини моторні, важкі дистиляти та інші нафтопродукти, скраплений газ, бутан, ізобутан в розмірі 100 євро за 1000 літрів.

В березні Верховна Рада обнулила акциз і знизила ПДВ на бензин, дизпаливо та скраплений газ. Верховна Рада ухвалила закон про додаткові податкові стимули для підтримки бізнесу під час війни. Документ передбачав нульову ставку акцизу на бензин, дизельне пальне та скраплений газ, а також зниження ПДВ з 20 до 7%.

Читайте також

В Україні наразі немає дефіциту палива. Експерт розповів, чи чекати на підвищення цін

10-10-10: яку податкову реформу пропонують урядовці та чи проголосують за неї депутати

"Це буде бюджет воєнної економіки": уряд почав роботу над держбюджетом на наступний рік

На початок