Жодна з 27 армій країн ЄС не буде замінена єдиною європейською силою — Боррель

Жодна з 27 армій країн ЄС не буде замінена єдиною європейською силою — Боррель

Жодна з 27 армій країн ЄС не буде замінена єдиною європейською силою — Боррель
. Фото: Маркус Чепп

Наразі немає потреби об'єднувати армії 27 країн-членів Євросоюзу в одну об'єднану військову структуру.

Про це заявив верховний представник ЄС з зовнішньої політики Жозеп Боррель в інтерв'ю австрійському виданню Kronen Zeitung.

"Жодна з 27 армій не буде замінена єдиною європейською збройною силою. Нам просто потрібно об'єднати, скоординувати наші сильні сторони і краще інвестувати в оборону", — сказав Боррель.

Він зазначив, що Європа витрачає на оборону стільки ж, скільки Китай, і в чотири рази більше, ніж Росія. Однак, через боргову кризу ЄС вступив у фазу роззброєння.

"Це не дозволить нам впоратися з поточними проблемами. Ефективність — це ключове слово. Інакше це просто марна трата грошей", — зазначив Боррель.

Відповідаючи на запитання, чи вважає він Євросоюз світовою наддержавою, Боррель відповів: "З економічного та морального погляду так. Військового, ні. Світ став небезпечним місцем. Члени ЄС мають зрозуміти, що у разі потреби ми повинні захищати себе і що для цього нам потрібні інструменти".

Верховний представник ЄС зазначив, що міць США, Росії та Китаю заснована, в тому числі, на військовому досвіді, а от проєкт Євросоюзу під час створення мав зовсім іншу мету.

"Справа не тільки у військовій потужності. Європа була створена як мирний проєкт. Геть від насильницького впливу. Торгівля і права людини. Торгівля приносить взаємозалежність і повинна привести до миру. Права людини — це свобода і повага. Сьогодні цього вже недостатньо. Адже Росія використовує торгівлю як зброю", — додав Боррель.

Напередодні голова європейської дипломатії Жозеп Боррель закликав Росію пропустити місію МАГАТЕ на територію Запорізької атомної електростанції, та забезпечити ремонт пошкоджених ліній електропередач, щоб запобігти можливій масштабній аварії.

Війна. Усі останні новини

Читайте також

ЄС планує створити місію для навчання ЗСУ — Боррель

Боррель вважає поганою ідеєю заборону видачі шенгенських віз для росіян

На початок