Зіпсовані гроші. В Асоціації банків розповіли, чи можна обміняти марковані "купюри з окупації"

Зіпсовані гроші. В Асоціації банків розповіли, чи можна обміняти марковані "купюри з окупації"

Зіпсовані гроші. В Асоціації банків розповіли, чи можна обміняти марковані "купюри з окупації"
. Приклад пошкодженої банкноти гривні, фото: Національний банк України

Співробітники банків, які опинились на тимчасово купованих територіях, навмисне маркували фарбою та дірявили купюри, коли російські солдати грабували відділення. Вони виконували стандартну інструкцію, щоб їхній банк міг їх списати і замінити викрадену готівку, а самі купюри було легко ідентифікувати на неокупованій території і вилучити з обігу.

В ефірі "Українського радіо" голова Асоціації українських банків Андрій Дубас розповів, що робити з такими банкнотами, чи можна їх обміняти і чому банкомати можуть не приймати купюри по 500 гривень?

Чому була потреба маркувати гроші під час окупації

Коли російські війська наступали на Херсонщину, там працювали українські банки, були відділення і зберігалася готівка. Багато банків спрацювали оперативно: вивозили цінності, рятували людей. Були випадки, коли у відділенні гроші таки залишалися. Щоб ці гроші були якимось чином ідентифіковані у разі, якщо окупанти їх захоплять, існує регламент дій. Якщо банкомат ламають, то спрацьовує система, в якій на купюри, що там знаходяться, розливається спеціальна фарба. Тоді цю банкноту дуже легко ідентифікувати.

Якщо ми говоримо про пачки грошей, що знаходяться у сейфі, і касир хоче, щоб вони були також ідентифікованими, ці банкноти просвердлюють. Після цього касир передає інформацію до керівництва Нацбанку. Це дає підставу Нацбанку в майбутньому замінити готівку на непошкоджену тому банку, в якому сталася патова ситуація зі знищенням купюр.

Чому такі банкноти потрапили в обіг і чи можна їх обміняти

Інформування від Національного банку повинно було бути ще у березні. Ймовірність захоплень банківських відділень була високою, викрадення банкнот звідти було зафіксовано. В 2014 році в Національного банку була хороша комунікаційна політика, яка все робила наперед. Зараз ми працюємо із проблемою постфактум. Тепер склалася така ситуація, коли гроші вже потрапили в український обіг. І лише тоді Нацбанк вийшов із інформаційною кампанією.

Люди, які мають такі гроші на руках, вони їх просто втратять. Ці гроші недійсні. Якщо людина прийде в банк і, наприклад, буде платити за комунальні послуги, банк змушений буде просто вилучити цю купюру без права на обмін та заміну.

Якщо ви бачите купюру в магазині з діркою посередині — попросіть видати іншу.

Рекомендація НБУ: використовуйте під час готівкових розрахунків лише готівку, яка не викликає сумнівів у її справжності чи платіжності. Якщо є сумніви, потрібно звертатися в будь-який банк. Пошкоджені банкноти під час дії воєнного стану обміну не підлягають, а вилучаються для подальшого проведення досліджень Національним банком. Підроблені та навмисно пошкоджені банкноти вилучають без відшкодування їх вартості, а інформацію передають у правоохоронні органи — для подальшого розслідування.

Чому банкомати можуть не приймати купюри по 500 гривень

В багатьох банкоматах при розрахунках за послуги будуть прийматися лише купюри у 200 гривень. Це ситуативно правильне рішення банків. Банкомат, коли приймає спеціально і попередньо зіпсовану купюру, не може розпізнати, чи вона зношена, чи це просто пляма, чи це дірка. Для того, щоб "навчити" банкомати розрізняти такий тип пошкодження, потрібен певний час. І для банку, щоб не потрапити у халепу, простіше зараз зупинити прийом 500 грн на певний період. Бо зараз важливо максимально не допустити потрапляння таких купюр в грошовий обіг.

Що відомо

  • 23 серпня Нацбанк оприлюднив зразок пошкодженої купюри та застереження щодо такої готівки з окупованих території України.

На початок