Польща і Словаччина відкрили газове сполучення між двома країнами

Польща і Словаччина відкрили газове сполучення між двома країнами

Польща і Словаччина відкрили газове сполучення між двома країнами
. Польща і Словаччина у п’ятницю, 26 серпня, відкрили газове сполучення між двома країнами. Участь у відкритті газогону взяли прем’єр-міністри Польщі й Словаччини Матеуш Моравецький і Едуард Геґер. Фото: Twitter

Польща і Словаччина у п’ятницю, 26 серпня, відкрили газове сполучення між двома країнами. Участь у відкритті газогону в Страхоцині в Польщі взяли прем’єр-міністри Польщі й Словаччини Матеуш Моравецький і Едуард Геґер. Про це повідомляє PAP.

“Газове сполучення між Польщею і Словаччиною є важливим елементом газового коридору Північ-Південь і є однією з ключових енергетичних інвестицій у регіоні”, — повідомили в Канцелярії прем’єра Польщі.

“Ми мислили стратегічно за 2-3 роки до війни, з наслідками якої ми стикаємося сьогодні. Цей газопровід є доказом того, що Вишеградська група відновлює свою силу, хоч і з деякими проблемами”, — сказав Моравецький.

За словами Моравецького, відкриття нових сполучень дозволяє уникнути подальших перспектив газового шантажу з боку Кремля. Тому сьогоднішній момент є історичним – він показує, що важлива воля до співпраці, сказав політик.

Моравецький назвав газогін “газопроводом безпеки”. за його словами, ця труба безпечна на відміну від тієї, що будували Росія і Німеччина за підтримки деяких інших країн.

“Я маю на увазі “Північний Потік-1” і “Північний Потік-2”. Як ми бачимо, це були трубопроводи війни, трубопроводи, які призвели не лише до дестабілізації в Європі, але й до того, з чим ми стикаємося сьогодні. Про це треба говорити, оскільки сьогодні ціни на газ досягли ще одного абсолютного історичного рекорду”, — сказав польський очільник уряду.

“Сьогодні чудовий день, день, коли ми підвищуємо стійкість Словаччини, Польщі та всього Європейського Союзу. 24 лютого ми прокинулися у новій реальності, в новому світі, це стало підтвердженням, що Росія не є надійним партнером”, — сказав прем'єр-міністр Словаччини Едуард Геґер.

Газогін має понад 61 кілометр з польського боку та 106 кілометрів зі словацького боку. Його пропускна спроможність майже 5 мільярдів кубометрів газу у напрямку Словаччини та майже 6 мільярдів кубометрів газу у напрямку Польщі.

Йдеться про з'єднання газового хабу у Страхоцині в Польщі з компресорною станцією Великі Капушани у Словаччині.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 184. Текстовий онлайн

На початок