Волонтери та студенти у Луцьку реставрують Гостинний дворик

Волонтери та студенти у Луцьку реставрують Гостинний дворик

Волонтери та студенти у Луцьку реставрують Гостинний дворик
. Фото: Суспільне Луцьк

У Луцьку на вулиці Кафедральній, 4 навпроти музею "Лесина вітальня" волонтери реставрують Гостинний двір, – розповів Суспільному голова громадської організації "Семиярусна гора" Любомир Дмитришин.

Зробити тут публічний простір для проведення різноманітних заходів запропонували луцькі урбаністи.

Зі слів Любомира Дмитришина, вартість проєкту – 387 тисяч гривень. 100 тисяч пожертв зібрала їхня організація, зокрема на "Спільнокошті", решту - профінансував урбаністичний табір "Будуємо Україну Разом". Проєкт благоустрою розробив луцький урбаніст Данило Яловенко.

"Плануємо поставити ще вуличні меблі, поставити невеличку сцену. Воно буде все модульне, переносне, його можна переміщувати", – говорить лучанин.

Волонтери у Луцьку реставрують гостинний дворик
Луцький урбаніст та автор проєкту Данило Яловенко. Фото: Суспільне Луцьк

Усі роботи проводять волонтери. Переважно – це студенти з різних областей України. З 19-го по 29 серпня тут триває урбаністичний табір. Каже, що вперше у своєму житті перекладає кам'яну кладку Вікторія Лукащук, студентка із Коломиї. Дівчина вчиться на факультеті культурології.

Волонтери у Луцьку реставрують гостинний дворик
Вікторія Лукашук разом з іншими волонтерами реставрує Гостинний дворик у Луцьку. Фото: Суспільне Луцьк

Приміщення біля яких облаштовують публічний простір – це міська комунальна власність. Раніше тут розташовувалися офіси громадських організацій, – розповів директор департаменту молоді та спорту Володимир Захожий. Але через аварійність приміщень орендарі – з'їхали. На даний час приміщення стоїть на аукціоні, йде пошук інвестора.

Зробити в Гостинному дворику публічний простір для проведення різноманітних заходів запропонували луцькі урбаністи.

Волонтери у Луцьку реставрують гостинний дворик
Згідно з проєктом Гостиний дворик після реставрації матиме такий вигляд. Фото: Суспільне Луцьк

Гостинний двір Прайзлерів - це пам'ятка архітектури кінця 1880-их років, – розповів Любомир Дмитришин. З його слів, Володимир Прайзлер – це чех, переселенець, який жив на Волині, він тут створив ресторан, готель, чеський клуб.

"За рахунок створення простору ми хотіли б зробити це місце привабливим і звернути увагу на те, щоб цей будинок врешті реставрували", – говорить волонтер.

Перший публічний захід в реставрованому Гостинному дворі планують провести цієї суботи, 27 серпня.

Що відомо

  • Волонтерська організація "Будуємо Україну разом", або просто БУР, виникла у 2014 році на базі Української освітньої платформи. Тоді волонтери об’єдналися заради відновлення будинків, знищених війною на сході України. Просто зараз активісти БУР на заході країни ремонтують гуртожитки для переселенців, а в Київській області – відбудовують те, що зруйнував ворог.

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк.

На початок