Про початок війни, крейсер "Москва" та Байрактари: інтерв'ю командувача ВМС України Олексія Неїжпапи. ВІДЕО

Про початок війни, крейсер "Москва" та Байрактари: інтерв'ю командувача ВМС України Олексія Неїжпапи. ВІДЕО

Про початок війни, крейсер "Москва" та Байрактари: інтерв'ю командувача ВМС України Олексія Неїжпапи. ВІДЕО
. УНІАН

Командувач Військово-морських морських сил розповів про те, як минули перші дні війни та яка зброя сталася у нагоді. Інтерв’ю опублікували на сторінці Facebook ВМС ЗС України.

За словами командувача ВМС України Олексія Неїжпапи, найпотужнішою зброєю у перші дні війни були звичайні міни:

"Що могло дати нам час? Мінна зброя. Це було найсильніше, що на той час в нас було. Ми повинні були замінувати десантно-доступні ділянки, щоб не дати противнику висадити тактичний десант. Справа військово-морських сил – це щоб противник взагалі не підійшов до берега".

ПРО ВОРОГА

За словами Олексія Неїжпапи, після 2014-го року Чорноморський флот став найпотужнішим флотом РФ. Його поповнили фрегатами, ракетними катерами та сучасною зброєю:

"Кожен рік на полігоні вони відпрацьовували тренування тактичних десантів зі застосуванням всіх видів десантних кораблів. Вони натренувалися та були готові це застосувати".

"ВОНИ ДОПОВІЛИ ПУТІНУ, ЩО ВМС УКРАЇНИ ЗНИЩЕНІ. НЕХАЙ ТАК ВВАЖАЮТЬ І ДАЛІ".

З перших днів війни до складу ВМС України увійшли Байрактари. Їх використовували на Херсонщині, а також у морі. За словами Олексія Неїжпапи, росіяни вважали, що військово-морських сил в Україні просто немає.

ЯК В КІНО: ПРО ВЗАЄМОДІЮ ВМС УКРАЇНИ

"Коли, вибачте, фрегат «Макаров» полює за водолазним катером ВМСУ, вступає з ним в бій, а на Макарові 100мм гармата, крилаті ракети "Калібр". Тобто найсучасніший корабель вступає в бій з катером і не може його дістати, бо катер увертається – про це можна фільми знімати. Наш катер підходить під прикриття нашої берегової артилерії, морська артилерія починає вражати цей фрегат і він під 30 вузлів біжить до Севастополя”, – розповідає Олексій Неїжпапа про морський бій, що стався у травні. Тоді українським протикорабельним комплексом “Нептун” був уражений фрегат типу "Буревісник".

"В ЧОРНОМУ МОРІ КРЕЙСЕРУ “МОСКВА” РОБИТИ БУЛО НІЧОГО"

За словами Олексія Неїжпапи, втрата Росією крейсера "Москва" має велике стратегічне значення. Цей корабель прикривав угрупування, що знаходилося близько до територіальних вод України та мав закрити небо від наших повітряних сил:

"Але, взагалі, з військової точки зору, цей клас кораблів – це вбивця авіаносців. Його стихія – це океан. В Чорному морі такому кораблю робити нема чого. Вони його і втратили. Все".

Читайте також

  • На Одещині просять присвоїти загиблому командиру 28 бригади Віталію Гуляєву звання Героя України
  • В Одесі з'явилася виставка знищеної техніки росіян. ФОТОРЕПОРТАЖ
  • Без світла та зі зруйнованими магазинами: як живе Затока на Одещині після ракетних ударів. ФОТО, ВІДЕО

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок