Справа про держзраду: суд почав розгляд проти голови Старого Салтова на Харківщині

Справа про держзраду: суд почав розгляд проти голови Старого Салтова на Харківщині

Справа про держзраду: суд почав розгляд проти голови Старого Салтова на Харківщині
. Едуарда Коновалова залишили в СІЗО. Фото: колаж Суспільного

22 серпня у Київському райсуді Харкова відбулося перше засідання за обвинуваченням Старосалтівського селищного голови Едуарда Коновалова, якого після звільнення селища Збройними силами України затримали за підозрою у співпраці з російськими окупантами.

На першому засіданні суду у справі озвучили обвинувальний акт та визначили порядок дослідження доказів, повідомив Суспільному речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко.

Згідно з матеріалами справи, під час окупації селища 9 березня Едуард Коновалов зібрав у будівлі селищної ради Старого Салтова депутатів на нараду, "на якій заявив, що допомагатиме ЗС РФ у вирішенні питань забезпечення житлом, харчування, транспортними засобами тощо і сподівається на аналогічні вчинки депутатів". Те саме він заявив жителям селища, агітуючи "не чинити опору загарбникам, а, навпаки, допомагати їм".

За словами Чубенка, Едуард Коновалов провини не визнав. З документів, доступних у судовому реєстрі, відомо, що затриманий заперечує даним слідства і переконує: "забезпечував лише життєдіяльність територіальної громади, жодних наказів загарбників не виконував, їх побутових питань не вирішував, житла, харчів, транспорту не надавав, усіляко сприяв Збройним Силам України".

Наступне засідання суд призначив на 22 вересня.

За ч. 2 ст. 111 (держзрада в умовах воєнного стану) Коновалову загрожує 15 років тюрми або довічне ув'язнення з конфіскацію майна.

Що відомо

  • У травні голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив, що голова Старого Салтова Едуард Коновалов підозрюється у державній зраді. Посилаючись на дані слідства, Синєгубов розповів, що після окупації Старого Салтова Коновалов "добровільно перейшов на бік окупантів, забезпечував їх житлом, агітував населення не чинити ворогам опір".
  • На початку серпня стало відомо, що суд залишив Коновалова в СІЗО ще на 60 діб, до 1 жовтня 2022 року. Суд вирішив, що на волі обвинувачений може впливати на свідків, більшість з яких живуть на території Старого Салтова, та переховуватися.
На початок