В Україні виникли проблеми з постачанням ліків з-за кордону. МОЗ пропонує альтернативу

В Україні виникли проблеми з постачанням ліків з-за кордону. МОЗ пропонує альтернативу

В Україні виникли проблеми з постачанням ліків з-за кордону. МОЗ пропонує альтернативу
. Уніан

В Україні виникли проблеми із забезпеченням закордонних препаратів для лікування людей з рідкісними хворобами та дітей з епілепсією.

Наразі в Україні існує проблема з реєстрацією закордонних препаратів для лікування дітей від епілепсії, серед яких Сабріл, Кеппра, Трилептал, Осполот, Діазепам, Рівотріл та інші.

"Багато препаратів, які використовуються для лікування тієї чи іншої хвороби, не зареєстровані в Україні, і часто батьки, якщо ми кажемо про епілепсію, привозили ці ліки з-за кордону", — повідомив очільник Міністерства охорони здоров'я Максим Степанов під час брифінгу.

У МОЗ зазначили, що в Україні проживає 20 тисяч дітей, хворих на епілепсію. Наразі ведуться переговори з імпортерами стосовно завозу лікарських засобів, а доти очільник запропонував використовувати дженерики від українських виробників, які можуть бути альтернативою іншим лікарським засобам.

Також існує проблема постачання препаратів для лікування рідкісних хвороб. У МОЗ пояснили це не лише тимчасовою відсутністю авіасполучення, а й розривом зв'язку зі світовими постачальниками.

Дженерик — непатентований лікарський препарат, що є відтворенням оригінального препарату, на який закінчився термін патентного захисту, та який може відрізнятися від оригінального препарату за складом допоміжних речовин тощо.

Що відомо

  • В українських аптеках спостерігається брак ліків, зокрема Планквенілу, для допомоги хворим на такі захворювання як системний червоний вовчак та ревматоїдний артрит.
  • Індійський уряд ухвалив рішення надати Україні партію ліків, які використовують для експериментального лікування хворих на коронавірусну інфекцію COVID-19.
  • Наразі в Україні лабораторно підтвердили 4 161 випадок захворювання на COVID-19 .
На початок