Біля російської авіабази в Криму пролунали вибухи: що відомо

Біля російської авіабази в Криму пролунали вибухи: що відомо

Оновлюється

Удень 9 серпня кримські, російські ЗМІ та місцеві мешканці повідомили про серію вибухів на військовому аеродромі у селищі Новофедорівка (Саки) в анексованому Росією Криму. Одна людина загинула внаслідок вибухів, повідомив так званий голова Криму Аксьонов.

Дим піднявся в районі російської авіабази, розташованої у Новофедорівці, повідомило агентство Reuters з посиланням на трьох свідків. Місцевий житель сказав Суспільному, що в районі багато "швидких" та поліції. Над містом літають медичні гелікоптери.

Біля російської авіабази в Криму пролунали вибухи: що відомо
Люди залишили пляж після вибуху. Новофедорівка, пляж "Чайка" поблизу аеродрому

"У районі Новофедорівки чути вибухи. Їх чути навіть у Саках. У місті (в Саках — ред.) багато швидких та поліції. У районі, де вибухи, знаходиться військовий аеродром, раніше там були навчальні польоти російської авіації. Над містом літають медичні гелікоптери. Раніше влітку ними возили тяжкохворих і на термінові операції, оскільки в літній сезон на трасі Євпаторія-Сімферополь завжди страшні затори", — розповів анонімно місцевий житель.

Біля російської авіабази в Криму пролунали вибухи: що відомо
Новофедорівка знаходиться на березі Чорного моря, неподалік міста Саки на західному узбережжі Криму. Там є військовий аеродром та полігон Міністерства оборони Росії. Графіка: Суспільне

У Міноборони РФ заявили, що на аеродромі в Новофедорівці "здетонували авіаційні боєприпаси", що спричинило вибухи, а техніка на місті не пошкоджена.

"О 15.20 на території аеродрому "Сакі" на обвалованому майданчику зберігання відбулася детонація кількох авіаційних боєприпасів. Внаслідок вибуху ніхто не постраждав, техніка не пошкоджена. Вживаються заходи з гасіння. Жодного вогневого впливу по обвалованому майданчику зберігання боєприпасів на аеродромі не було", — заявили в російському МО.

У Генштабі ЗСУ подію наразі не коментували. Речниця Міноборони України Ганна Маляр повідомила, що Міноборони не може встановити причину займання, однак "вкотре нагадує про правила пожежної безпеки та заборону куріння у невстановлених місцях".

Вона додала, що факт пожежі "може бути використаний країною-терористом в інформаційній війні".

"Не виключаємо, що окупанти "випадково" знайдуть якісь характерні «шеврон», "візитівку" чи навіть "ДНК". Принагідно звертаємо увагу, що одяг з бавовни дуже гігієнічний. Зберігайте спокій та вірте Збройним Силам України", — додала Маляр.

У російському Міноборони заявили, що травмованих і загиблих немає. Водночас окупаційний Мінздрав Криму повідомляє про п'ятьох постраждалих від вибухів, в тому числі одну дитину. Постраждалих доставили в лікарню, одному з них проводять операцію.

Одна людина загинула внаслідок вибухів, повідомив так званий голова Криму Сергій Аксьонов.

Близько 30 людей евакуйовано після вибуху. У Сакському районі проводять евакуацію, повідомили в єдиній черговій диспетчерській службі району, передає російське агентство ТАСС. Служби оточили доступ в радіусі п'яти кілометрів від аеродрому.

Новофедорівка знаходиться у 60 км від Сімферополя. Рух трасою Сімферополь – Миколаївка обмежили для всіх видів транспорту, крім автомобілів екстрених служб, пише російське агентство "РИА-Новости".

У 2014 році українським військовим вдалося евакуювати авіацію з території аеродрому в Новофедорівці. Керував процесом вивезення техніки тоді в.о. командира 10-ї Сакської бригади морської авіації ВМС ЗСУ Ігор Бедзай. У травні 2022 року під час виконання бойового завдання Бедзай загинув. Посмертно він отримав звання Героя України. Згодом президент Зеленський присвоїв 10-й морській авіаційній бригаді ВМС ЗСУ ім’я Героя України полковника Ігоря Бедзая.

Біля російської авіабази в Криму пролунали вибухи: що відомо
Частину впродовж кількох днів блокували російські військові, вимагаючи від авіаторів здати зброю та перейти на сторону РФ. Урешті військовим вдалось евакуювати авіаційну техніку до Миколаєва. Українські військовослужбовці на території в/ч А1100 (морська авіабригада ВМС України) у селищі Новофедорівка Сакського району. 22 березня 2014 р. Фото: УНІАН

Для росіян аеродром Новофедорівки — одне з ключових для авіації летовищ на півострові, пише "Радіо Свобода". Там базується 43-й винищувальний авіаційний полк ПКС Росії, у складі якого переважно винищувачі Су-30СМ, Су-33 та бомбардувальники Су-24М. Звідси російська армія здійснює авіанальоти та бомбардування українських міст.

Читайте також

"Сподіваюся, Україна зможе повернути Херсон у найближчі місяць-два" — інтерв'ю з Томом Купером

Війна. Усі новини

На початок