Зустрічають по одежині. Птахи навчились розрізняти зовнішність людей

Зустрічають по одежині. Птахи навчились розрізняти зовнішність людей

Зустрічають по одежині. Птахи навчились розрізняти зовнішність людей
.

Більшість тварин сприймають людину як потенційного хижака, тому деякі види з часом навчились розпізнавати тих, хто може становити загрозу. Наприклад, міські ворони та сороки запам'ятовують риси обличчя колишніх кривдників

Дослідження вчених з Хайнаньського університету дозволило встановити, що птахи також можуть розрізняти людей за одягом і робити висновки, чи безпечно знаходитись поряд з ними.

Експеримент провели з береговими птахами в окрузі Хайкоу (остірв Хайнань, Китай). Учені помітили, що тварини не лякаються місцевих жителів та спокійно взаємодіють з рибалками. Однак, щойно до птахів наближалися дослідники - ті відразу відлітали на безпечну відстань.

"Цікаво, що птахи, схоже, мають певну ступінь дискримінації між людьми у різному одязі", - сказала еколог з поведінки в університеті Ньюкасла в Австралії Андреа Гріффін.

Очевидно, що рибалок птахи вважали меншою загрозою, ніж учених, тому команда вирішила перевірити, чи впливає одяг на сприйняття.

Птахи навчились судити про людей за одягом
Птахи не боялись рибалок і підходили до них. Фото : Changzhang Feng, Feng and Liang (2020).

Наступного разу один дослідник прийшов на берег в "костюмі рибалки" а інший - у своєму повсякденному одязі. Вони записували, як близько кожен з них зміг підійти до птахів.

Китайські вчені перевдяглися аби наблизитись до птахів
Китайські вчені перевдяглися аби наблизитись до птахів. Фото : Changzhang Feng, Feng and Liang (2020).

Чайки та кулики відлітали від людини в незнайомому одязі в три рази частіше, ніж від "рибалки". Дослідники зробили висновок, що птахи запам'ятали одяг справжніх рибалок і те, що вони не несуть небезпеки. А якщо небезпека мінімальна, то їм немає сенсу летіти, витрачати енергію і час. Краще зайнятися пошуком їжі.

На початок