В Україні 40% закладів освіти готові до очного навчання — МОН

В Україні 40% закладів освіти готові до очного навчання — МОН

В Україні 40% закладів освіти готові до очного навчання — МОН
. ФОТО: Суспільне Чернігів

На сьогодні в Україні 40% всіх закладів освіти вже готові до навчання в очному режимі. Однак вибір офлайн чи онлайн проводити навчання буде за батьками, керівниками закладів освіти та військовими адміністраціями.

Про це в етері національного телемарафону заявив очільник директорату дошкільної, шкільної освіти МОН України Олег Єресько.

Він зазначив, що громадська думка сьогодні розділилася у питанні, який вид навчання обрати для дитини — онлайн чи офлайн.

За словами чиновника МОН, головне правило для всіх закладів освіти — безпека людей.

"Всі безумовно скучили за офлайн навчанням. Ми готуємося до нього. Але вибір — офлайн чи онлайн — буде цілком виключно лежати на батьках і керівниках закладів освіти та військових адміністрацій. Процес упорядкування укриттів триває, час ще є", — сказав Єресько.

За його словами, наразі тривають перевірки, які проводять представники ДСНС і Нацполіції, які оцінюють готовність шкіл.

"Але ситуація залежить не тільки від наявності укриття чи його відсутності, але, в першу чергу, від карти бойових дій, наскільки ця територія є безпечною. Якщо є територія ризику, навіть за наявності всіх засобів для навчання, ми не будемо рекомендувати проводити навчання в офлайн", — зазначив представник МОН.

На сьогодні 40% всіх закладів освіти вже готові до навчального року і цей процес триває.

Єресько наголосив, що потрібно не тільки зробити укриття, але й навчити здобувачів освіти ними послуговуватися, треба провести певні інструктажі.

"Ми рекомендуємо, щоб до 1 вересня шкода зібрала батьків, у першу чергу першокласників, які цей заклад можуть не знати. І саме батьків провела по цих сховищах, показала, де будуть їхні діти, які є можливості, що можна зробити, який порядок дій, щоб батьки самі вирішували", — сказав він.

У Міносвіти запропонували вихід із ситуації, коли частина батьків хоче очного навчання, а інша — дистанційного.

"Якщо це доволі великий заклад освіти, в якому навчається 500-700-понад 1000 дітей, можна зробити на паралелі один клас, який проводитиме навчання дистанційно, інші класи — очно. Провести невелику дислокацію учнів з одного класу в інший, щоб відокремити", — сказав Єресько.

За його словами, є багато позитивних прикладів, коли в класах встановлюються відеокамери, вчитель проводить урок з класом, а ті діти, які залишаються вдома, можуть спостерігати за цим процесом. Зараз на таке обладнання виділяють кошти.

"За кілька тижнів плануємо провести попередні підсумки, остаточні будуть 1 вересня, хто як розпочне навчання. Школи також запустили опитування батьків, за рекомендацією міністерства, яку форму навчання вони обирають, щоб можна було планувати процес. Перші офіційні дані опитування очікуємо на 12 серпня", — зазначив чиновник.

"Ми розробили чотири базові моделі навчання, кожна з яких має багато моделей. Перша, — дитина на безпечній території — чи проживає, чи повернулася. Друга — дитина проживає на ТОТ чи на території, на якій проводяться бойові дії, там, де про офлайн навчання не йдеться. Третя — дитина, яка є ВПО. Четверта — діти, які перебувають за межами України. Хочемо, щоб вони здобували освіту за українськими програмами", — сказав Єресько.

На початок