Які проблеми можуть виникнути на Харківщині під час опалювального сезону в умовах війни: думка експерта

Які проблеми можуть виникнути на Харківщині під час опалювального сезону в умовах війни: думка експерта

Які проблеми можуть виникнути на Харківщині під час опалювального сезону в умовах війни: думка експерта
. Суспільне Харків

Харківська область під час нового опалювального сезону може зіткнутися з трьома проблемами, яких раніше регіон не мав.

Таку думку в ефірі "Українського радіо Харків" висловив голова ради Української асоціації відновлюваної енергетики Станіслав Ігнатьєв.

"Перша проблема — це бойові дії, загроза обстрілів, руйнування об’єктів енергетики, житла, порушення загальної системи циркуляції в опаленні. Приміром, у Харкові є один під'їзд з пошкодженими трьома квартирами на трьох поверхах. Не можна буде включити весь будинок, оскільки систему неможливо буде збалансувати й готувати до опалювального періоду", — говорить Ігнатьєв.

З якими проблемами може зіштовхнутися Харківщина під час опалювального сезону: думка експерта
Харків, наслідки обстрілу П'ятихаток, 18 липня 2022 року. Фото: Суспільне Харків/В'ячеслав Мавричев

"Інша проблема — дефіцит природного газу. За інформацією НАК "Нафтогаз України", на сьогодні підземні газосховища, а це колишні відпрацьовані родовища природного газу, заповнені лише на 42%. Зазвичай на цей період ми вже мали 80% наповнення підземних газосховищ. Зараз неможливе використання підземних газосховищ, розташованих навколо Балаклійської тергромади, оскільки місто Балаклія є тимчасово окупованим, а навколо громади зосереджені російські війська і там постійно відбуваються бої з намаганням прорвати українську оборону", — говорить Станіслав Ігнатьєв.

За його словами, саме тому компанія використовує відпрацьовані родовища, які розташовані на заході країни у Львівсько-Волинському басейні: "цього газу може нам не вистачити, якщо буде холодна зима".

З якими проблемами може зіштовхнутися Харківщина під час опалювального сезону: думка експерта
Skyline Walker/YouTube

"Накопичення зимових запасів вугілля: для Харківщини важливо накопичити на Зміївській теплоелектростанції, яка фактично забезпечує область і навколишні регіони електроенергією. На сьогодні запас кам'яного вугілля лише шляхом держпідприємства "Павлоград-вугілля" становить 34-36% від потреби.

Нам не буде вистачати генерації від зеленої енергетики в опалювальний період, оскільки вона сягатиме 20-25% від генерації на сьогоднішньому рівні, по-друге, виникне збільшення споживання електроенергії шляхом електроопалення і є проблема з нестачею вугілля й природного газу. Наприклад, Харківська ТЕЦ-5 працює на природному газі. Тож у нас спостерігатиметься дефіцит електричної енергії, він може призвести до віялових відключень, і громадяни мають бути готовими до цього", — вважає Станіслав Ігнатьєв.

Як утеплитися перед зимою

Голова ради Української асоціації відновлюваної енергетики Станіслав Ігнатьєв жителям Харківщини радить подумати про утеплення напередодні опалювального сезону.

"Гадаю, харків’яни не будуть інвестувати в утеплення стін багатоквартирних будинків. Вихід є у таких методах, як розміщення фольгової ізоляції або звичайної фольги позаду батарей, щоб не опалювати стіну, а зосередити потік теплової енергії всередину приміщення. По-друге, заклеювання вікон, не забувати про старі бабусині килими, які раніше не лише для прикрашання оселі використовувалися, але й для утеплення зокрема підлоги, це стосується тих помешкань, під якими є підвальне або комерційне приміщення, також об’єктів соціальної сфери: приміром, поліклінік, бібліотек", — говорить Ігнатьєв.

З якими проблемами може зіштовхнутися Харківщина під час опалювального сезону: думка експерта
Суспільне Харків

"У приватному будинку відіграє велику роль біомаса: якщо є законсервована піч, то краще зараз перевірити димохід, щоб була тяга, запросити представника ДСНС, щоб у вас був акт про те, що працює димохід, зробити запас палива у вигляді дров, дощок тощо, але не забувати про безпеку й не заходити в ліси та лісосмуги, де відбувалися бойові дії", — каже Ігнатьєв.

З якими проблемами може зіштовхнутися Харківщина під час опалювального сезону: думка експерта
Суспільне Харків

"Треба перевірити розетки для включення електрообігрівача, щоб вони були справні й мали заземлення, перевірити автомати й "пробки", щоб вони були справні. Щодо використання "буржуйок". З пожежної й санітарної точок зору встановлення таких приладів опалення є неприпустимим, але ж людям, чиї будинки розбиті, наприклад, на Салтівці, треба якось виживати. В багатоквартирній забудові використання відкритого вогню для опалення заборонено законодавством", — говорить експерт.

Що відомо

  • Харківщина готова до опалювального сезону на 52%, розповіли в обладміністрації 4 серпня. З числа об'єктів теплопостачання, пошкоджених або зруйнованих від обстрілів РФ на підконтрольних Україні територіях області, 56 відремонтували, 105 — у процесі відновлення. Через війну жителям Харківщини радять готуватися до холодів заздалегідь

Читайте також

Російські загарбники обстріляли ТЕЦ-3 у Харкові — Синєгубов

На початок