Черкаського депутата-колабораціоніста випустили із СІЗО

Черкаського депутата-колабораціоніста випустили із СІЗО

Оновлено
Черкаського депутата-колабораціоніста випустили із СІЗО
. Суспільне: Черкаси

У Черкасах під стінами СІЗО 8 серпня відбулася акція протесту. Черкасці зібралися, щоб перешкодити вийти з ізолятора тимчасового ув'язнення засудженого черкаського депутата міськради Олександра Замирайла, якого засудили за глорифікацію військ РФ.

На акцію зібралося понад пів сотні активістів, небайдужих черкащан та правоохоронці.

Учасник акції Артур Чемирис розповів, що його ця ситуація розчарувала:

"Ми ходимо по колу. І нам це доводить те, що наша судова система випускає вбивць і колаборантів з-під варти. Наше законодавство не дуже досконале, навіть у випадку з тим, що випустили Замирайла. Максимальна сума застави, яка була зазначена — це 208 тисяч гривень. Суддя могла б призначити більшу суму застави, але, напевно, не хотіла брати на себе таку відповідальність".

Також він додав, що сподівається на більш рішучі дії суддів апеляційного суду.

У Черкасах акція проти Замирайла
Суспільне: Черкаси

Учасниця акції Лариса Анісімова вдруге прийшла під будівлю СІЗО. Жінка пояснила, що її обурює рішення суддів:

"Це колаборант. Іде війна. Немає в нас смертної кари, то нехай сидить і жде вироку. Хай би його посадили далі, а гроші віддали б на ЗСУ".

Під час судового засідання слідством були надані докази у вигляді задокументованих розмов Олександра Замирайла, де він бажає смерті українським воїнам. А також пив разом із дружиною за перемогу Путіна та за його здоров’я.

У суді Замирайло не спростовував, обвинувачення, а пояснив це приватністю публічною він виключно за Україну та її суверенітет.

акція під СІЗО
Суспільне Черкаси

10:30

Олександра Замирайла випустили із СІЗО під заставу у 208 тисяч гривень. Черкасці перешкодили йому вихід. Депутат міськради перебуває охороною поліції.

акція під СІЗО
Суспільне Черкаси

Що відомо

  • Як зазначили у СБУ області, затримали депутата Черкаської міської ради, який очолював фракцію "Опозиційна платформа – за життя" до заборони цієї партії, і водночас працював помічником чинного народного депутата: "Чоловік не лише виправдовував російську агресію проти нашої держави, а й планував очолити окупаційну адміністрацію на Черкащині, якби ворогу вдалося захопити регіон. Після повномасштабного вторгнення РФ він не виходив зі складу ОПЗЖ, а активно залучав до політсили нових однодумців. Із однією з поплічниць вони проводили інформаційно-підривну діяльність на користь РФ".
  • Зокрема, додали в СБУ, серед власного оточення депутат та його "помічниця" стверджували, що війна, розв’язана РФ в Україні, – це виключно внутрішній громадянський конфлікт; заперечували нанесення авіаударів РФ по мирних містах, зокрема, і по Черкасах; заперечували вчинення жорстоких злочинів військовими РФ та поширювали фейки, що до них причетні ЗСУ; обурювалися обміну українських військовополонених, зокрема, спецзагону "Азов".
  • Слідчі СБУ повідомили чоловікові та його помічниці про підозру за ч.1, ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу.

Що відомо про заборону "ОПЗЖ"

  • Фракцію "ОПЗЖ" у Черкаській міській раді 2020-2025 років скликання очолював Олександр Замирайло.
  • Депутати, обрані від Черкаської регіональної організації Політичної партії "Опозиційна платформа – За життя" до сільських, селищних, місцевих та обласної ради офіційно заявили про вихід з партії.
  • 1 березня 2022 року депутат Черкаської міськради Олександр Замирайло опублікував заяву як голова фракції Черкаської команди політичної партії "Опозиційна платформа – За життя".
  • 14 березня Замирайло написав про зупинення своєї політичної діяльності в "ОПЗЖ".

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок