У Секторі Гази загинуло 32 людини

У Секторі Гази загинуло 32 людини

ЗМІ
У Секторі Гази загинуло 32 людини
. Палестинська цивільна оборона евакуює пораненого, 7 серпня 2022 року. Фото: AP

Третій день, починаючи з 5 серпня, триває загострення Ізраїльсько-Палестинського конфліктуЗбройний конфлікт, що триває між Ізраїлем і палестинцями. У 1967 році Ізраїль окупував Східний Єрусалим та Західний берег, більшу частину Сирійських Голанських висот, а також Сектор Гази та Єгипетський півострів Синай. Більшість палестинських біженців та їхніх нащадків проживає в Газі та на Західному березі, а також у сусідніх Йорданії, Сирії та Лівані. Ані їм, ані їхнім нащадкам Ізраїль не дозволив повертатися до своїх домів. У Секторі Газа панує палестинська бойова група "ХАМАС", яка багато разів воювала з Ізраїлем. . За даними BBC, станом на 15:00 7 серпня 32 палестинців загинуло, серед них шестеро дітей.

Також загинув ще один лідер "Палестинського ісламського джихаду" (PIJ) Халед Мансур. Раніше повідомлялось, що Ізраїль ліквідував командира "Ісламський джихаду" Тайсіра аль-Джабарі. Ізраїль назвав ліквідацію лідерів "Палестинського ісламського джихаду" реакцією на постійну загрозу з їхнього боку, спрямовану проти ізраїльських цивільних та солдатів у прикордонних районах Гази.

"Серед 32 загиблих палестинців є шестеро дітей і кілька бойовиків "Палестинського ісламського джихаду", зокрема лідери Халед Мансур і Тайсір Джабарі", — пише ВВС.

З боку Палестини по Ізраїлю починаючи з 5 серпня було випущено майже 600 ракет. За інформацією Reuters, сьогодні 7 серпня деякі з ракет досягли західного Єрусалиму, не призвівши при цьому до жертв.

The Times of Israel із посиланням на керівництво "ХАМАСу" З 2007 року ісламістська організація ХАМАС контролює Сектор Гази та здійснює звідти атаки на Ізраїль. Рух ХАМАС визнаний терористичним у ЄС, США, Канаді, Японії та Ізраїлі. повідомляє про 31 загиблого палестинця та про 265 поранених у Секторі Гази. За даними видання, Єгипет наразі виступає посередником у перемовинах про припинення вогню.

Що відомо

  • Радикальне угруповання "Палестинський ісламський джихад" (PIJ) частково співпрацює з ХАМАСЗ 2007 року ісламістська організація ХАМАС контролює Сектор Гази та здійснює звідти атаки на Ізраїль. Рух ХАМАС визнаний терористичним у ЄС, США, Канаді, Японії та Ізраїлі. , є одним із найсильніших угруповань, які діють у Секторі Гази. Їх підтримує Іран, також мають штаб-квартиру в Дамаску (Сирія).
  • Ракетні удари по Ізраїлю 5 серпня стали відповіддю на операцію "Світанок", розпочату Армією оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) проти "Ісламського джихаду". Попри сотню ракет, випущені по Ізраїлю угрупованням "Ісламський джихад", жодного прямого влучання на території країни не зафіксовано. Представник ЦАХАЛу заявив 6 серпня, що повітряна операція у Секторі Гази триватиме тиждень.
  • У 2019-му році "Ісламський джихад" випустив у бік Ізраїлю 450 ракет. Це було відповіддю на ліквідацію Армєю оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) тодішнього лідера "Ісламського джихаду" Баха Абу Аль-Ата під час операції "Чорний пояс".
  • Сектор Гази є одним з найбільш густонаселених регіонів світу і через закриті кордони з Ізраїлем та Єгиптом на півдні та сході та Середземним морем на Заході економічно фактично ізольований.

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок