Чому саперам доведеться спалити врожай на полях Харківщини. Пояснення ДСНС

Чому саперам доведеться спалити врожай на полях Харківщини. Пояснення ДСНС

Чому саперам доведеться спалити врожай на полях Харківщини. Пояснення ДСНС
. Трактор підірвався в полі на Харківщині. 25 липня 2022 року. Фото: facebook.com/ICHDRR

Щоб розмінувати поля, саперам доведеться знищити вогнем врожай на півночі та північному сході Харківської області.

Про це в інтерв'ю Суспільному розказав начальник частини гуманітарного розмінування ДСНС України Ігор Овчарук.

П'ять рядів мін на полі

30 липня у Вільхівці на полі підірвався комбайн. Розкажіть, чи оглядали це поле до початку робіт фермерів на ньому, та що там вибухнуло.

Там була замінована ділянка дороги та поля на перехресті. Хто проводив розмінування цього поля, невідомо, тому що, коли ми прибули, на час підриву комбайн палав. Ми проводили обстеження й виявили 21 лунку після протитанкових мін. Ці міни були встановлені, напевно, давно, можливо, з березня. Це були пластикові міни російського виробництва. Хтось вилучив, зняв, але одну загубили. Вона була у найвіддаленішому кутку поля. Там було п'ять рядів мін виставлено, з крайнього ряду, п'ятого, це п'ята міна, її не зняли. І, на жаль, комбайнер постраждав. Але хто знімав, чомусь ніхто не знає. Власник господарства каже, що він не знав, що навіть ставили, він цього не бачив.

Чи захистять сталеві листи на сидіння?

Трошки допоможе, трошки захистить. У цьому випадку комбайн підірвався, там теж клали листи металу, щоб захиститися. На щастя, воно допомогло, але я б так не ризикував, я в цьому доцільності не бачу. Дякувати Богу, що людина залишилася жива. На жаль, в поля зараз виходити я не рекомендую, і фермерам, які звертаються, я пояснюю, що це неможливо — очистити поле, яке засіяне пшеницею чи кукурудзою, і дати якусь гарантію безпеки.

Сапер, який йтиме по полю, він не зможе працювати з приладом. Навіть по пшениці, яка має від пів метра і вище, вже неможливо працювати. По-перше, сапер нічого не бачить, куди йде перед ногами. А приладом рухати, рухати пшеницю, щоб упіймати якусь розтяжку, це теж недоцільно. Вони йдуть в поле на свій ризик самі чи відправляють людей. Це стосується північних районів області, які були окуповані.

Життя сапера важливіше бізнесу

Коли можна буде розміновувати?

Зможемо обстежити після того, як поля згорять. Фермери звертаються, вони вже знають, що в них щось є. На жаль, сьогодні мені доводиться багатьом відмовляти. У них смерть їхнього бізнесу, а я не можу собі дозволити смерть сапера. Для мене людське життя, для моїх підлеглих — важливіше.

У Золочівській громаді є фермери, які вже збирають врожай. Самі, на свій ризик. Поряд з Харковом Елітне, ми їм поля, чорнозем, перевіряли й дозволили працювати. Перевіряли, коли була мала, низька рослинність, але коли вже зіткнулися з тим, що піймали деякі небезпечні предмети на полі, після того заборонили, тому що там сучасні міни, термін самодеактивації до 120 діб. Для того, щоб їх виявити, треба підійти впритул, побачити в полі зору перед ногами. Прилади виявляють, але при цій рослинності, що на даний час, це неможливо.

Є велика частина земель перевірена, фермери й аграрії працюють. Випадки того, що були вони заміновані, теж є. Це ми бачили на власні очі й чули під час спілкування зі Збройними силами, які теж бачили. Є протипіхотні міни осколкові, які вистрибують і вибухають, тобто коли ми йдемо, вони ловлять ціль, викидають "лісочки" на чотирьох напрямках, і якщо ти одну із них зачепиш, вона спрацьовує. Радіус ураження — до 15 метрів.

Де підірвався комбайн, це було, що пройшла людина та встановила їх вручну. Це нові сучасні російські міни. Щоб побачити міну треба спалити поле, щоб стала територія чиста.

А від температури вона спрацює?

Можливо.

Знають аграрії, що ви будете палити?

Знають. Я це багатьом вже говорив.

Сапер йде з посмішкою на обличчі

Скільки піротехнічних розрахунків працють на Харківщині?

П'ять. Кожен має свій напрямок, свою ділянку і кожен відповідає за очищення тої ділянки.

Як знешкоджуєте протитанкові міни?

Були протитанкові міни в районі 11 липня. Вони були розкидані в районі населеного пункту Кулиничі до окружної на виїзд на Старий Салтів. Вибухають. У них є самоліквідатори, які через певний проміжок часу спрацьовують самі. Є спеціальний касетний "Ураган", у який вкладені дані типи мін і дистанційно мінується територія: в повітрі він вибухає і на землю падають лише міни. Ці міни потім накривають певну площу і все. З посмішкою на обличчі сапер йде, дистанційно її мінує і контрольовано підриває.

Тобто він до неї не наближається?

Звичайно, ні. Йде, на телескопічній штанзі підносить бойовий заряд і потім шляхом контрольованого підриву підривається.

Яка в неї зона дії?

Вона не стільки на радіус, скільки на фугасність для того, щоб відбити гусянку в танка або вивести танк з ладу.

Якщо наїде цивільний автомобіль?

На жаль, такий випадок був. На ринку "Барабашово" дівчина їхала на авто і постраждала.

Читайте також

Що гірше — "Іскандер" чи "С-300": відповідає сапер з Харкова Ігор Овчарук

Як сапери звільняють Харків від уламків ракет та авіабомб — репортаж

На початок