"З’являємось там, де нас не чекають”. У ВПС розповіли про бої "привидів Києва"

"З’являємось там, де нас не чекають”. У ВПС розповіли про бої "привидів Києва"

"З’являємось там, де нас не чекають”. У ВПС розповіли про бої "привидів Києва"
. Інсталяція з квітів "Привид Києва", червень 2022 року. Фото: КМДА

Легенда про "привида Києва" подобається українським льотчикам, зокрема військовим з 40-ї бригади тактичної авіації. Саме їхні повітряні бої в небі над Києвом і поклали початок цій історії. Речник командування Військово-повітряних сил України Юрій Ігнат в ефірі "Українського радіо" розповів про легенду і повітряні битви.

За його словами, історія про “привида Києва” народилася на початку бойових дій, коли були інтенсивні повітряні бої: “Тут була російська авіація, яка думала, що буде тут, як у себе вдома: кількома ракетними ударами знищать всі повітряні сили й будуть тут літати, буде легка прогулянка в Україні. Такого не сталося: на зустріч їм вилетіли наші винищувачі. Так, на старій техніці, яка значно поступається росіянам технологічно. В рази їм поступається й кількість нашої бойової техніки, зокрема, в 5-6 разів тому авіаційному угрупуванню, що стояло довкола України. Це фактично 700 літальних апаратів було, тому надзвичайно важко було це робити”.

Коли дійшло до важких ближніх боїв, українські льотчики отримали перевагу, адже там, каже Ігнат, важливі не лише технології, а бойових дух і мотивація йти в атаку.

В одному з таких боїв загинув Олександр Бринжала. Льотчик-винищувач 40-ї бригади тактичної авіації.

"Це одна з найпоказовіших бойових дій. Олександр Бринжала загинув, отримав високе звання “Героя України” посмертно. Але окупанти втратили три нові літаки", — нагадав Юрій Ігнат.

Два з трьох літаків збив саме загиблий. Володимир, пілот другого МіГ-29, розповідав: атака була з кількох напрямків.

"Ми думали, їх усього четверо! Та вони одночасно атакували з кількох напрямків 12-ма літаками! Усе відбувалось миттєво! У ближньому бою наші шанси дещо вирівнюються, хоча кількісна та й технологічна перевага все ж на їхньому боці. Саша підбив два ворожі літаки, я — один!"

Саме там народився “привид Києва”. "Люди в соцмережах по-різному почали називати наших пілотів, але залишилося саме “привид Києва”, адже “дивіться, що виробляє цей хлопець, це — справжній привид”, — зазначив Юрій Ігнат. — Командування Повітряних сил же не стало підтверджувати чи спростовувати цей образ, він жив своїм життям. Льотчики 40-ї бригади ж казали: “усі ми — привиди, з’являємося там, де нам не чекають”.

Що відомо

  • У перші дні війни в українських соцмережах почали поширювати повідомлення про "легенду Києва" — пілота, який кілька разів вступав у бій із переважаючими силами авіації РФ. Стверджувалося, що він самотужки збив кількадесят літаків окупантів.
  • 29 квітня британське видання The Times із посиланням на джерела з українського боку повідомило, що "привидом Києва" є Степан Тарабалка, а на його рахунку — 40 збитих літаків окупантів.
  • 30 квітня Командування Повітряних сил України повідомило, що "Привид Києва" – це збірний образ пілотів 40-ї бригади тактичної авіації Повітряних Сил, які захищають небо столиці.

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок