Скандували "Замирайло чорт": у Черкасах під СІЗО відбулася акція протесту

Скандували "Замирайло чорт": у Черкасах під СІЗО відбулася акція протесту

Скандували "Замирайло чорт": у Черкасах під СІЗО відбулася акція протесту
. Суспільне: Черкаси

У Черкасах під стінами СІЗО відбулася акція протесту з приводу того, що черкаського депутата Олександра Замирайла суд міг відпустити під заставу, яку внесли 4 серпня.

На акцію зібралося понад пів сотні активістів, небайдужих черкащан та правоохоронці.

Принесли книжки та лопату: під СІЗО у Черкасах відбулася акція протесту
Суспільне: Черкаси

На поруччі ґанку причепили видруковані гасла. Активісти скандували "Замирайло чорт" та принесли книжки з історії України.

Принесли книжки та лопату: під СІЗО у Черкасах відбулася акція протесту
Суспільне: Черкаси

За словами організатора акції Дениса Гайди, акція — реакція на дії суддів:

"Ми прийшли сюди з хлопцями з волонтерського центру, щоб висловити реакцію. Зрозуміли, що скоріш за все сьогодні його не випустили. Передамо книжки про українське козацтво. Це не єдиний привід його судити. Важливо також побачити реакцію містян. Сподіваюсь на наші суди і правоохоронну систему, і надіємось, що він буде сидіти за ґратами".

Принесли книжки та лопату: під СІЗО у Черкасах відбулася акція протесту
Суспільне: Черкаси

Черкаська волонтерка Оксана Циганок про акцію почула випадково:

"Я побачила, що буде акція, у фейсбуці, коли ми саме вантажили машини на фронт. Я була шокована тим, що у центрі України, де йде війна, де руйнують домівки, цілі міста, вбивають жінок, дітей, військовослужбовців, може таке може бути. Людину, яка відкрито підтримує Путіна, війну, знищення всього українського і називає українських патріотів фашистами і нацистами, випускають під заставу. Це неможливо під час війни. Це гнида, яка з українським паспортом живе у Черкасах і відкрито підтримує вбивства наших дітей. І її такі ж судді продажні випускають під заставу. Це не вкладається у голові і душа від цього палає. Я закликаю суддів подумати про Україну, про сотні закатованих жінок і дітей".

Принесли книжки та лопату: під СІЗО у Черкасах відбулася акція протесту
Суспільне: Черкаси

Підозрюваного не відпустили. Учасники акції передали йому книжки з історії України.

Раніше його взяли під варту із можливістю внесення застави. Як повідомили у пресслужбі Черкаської обласної прокуратури, суму застави будуть оскаржувати.

Трансляція:

Що відомо

  • Як зазначили у СБУ області, затримали депутата Черкаської міської ради, який очолював фракцію "Опозиційна платформа – за життя" до заборони цієї партії, і водночас працював помічником чинного народного депутата: "Чоловік не лише виправдовував російську агресію проти нашої держави, а й планував очолити окупаційну адміністрацію на Черкащині, якби ворогу вдалося захопити регіон. Після повномасштабного вторгнення РФ він не виходив зі складу ОПЗЖ, а активно залучав до політсили нових однодумців. Із однією з поплічниць вони проводили інформаційно-підривну діяльність на користь РФ".
  • Зокрема, додали в СБУ, серед власного оточення депутат та його "помічниця" стверджували, що війна, розв’язана РФ в Україні, – це виключно внутрішній громадянський конфлікт; заперечували нанесення авіаударів РФ по мирних містах, зокрема, і по Черкасах; заперечували вчинення жорстоких злочинів військовими РФ та поширювали фейки, що до них причетні ЗСУ; обурювалися обміну українських військовополонених, зокрема, спецзагону "Азов".
  • Слідчі СБУ повідомили чоловікові та його помічниці про підозру за ч.1, ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу.

Що відомо про заборону "ОПЗЖ"

  • Фракцію "ОПЗЖ" у Черкаській міській раді 2020-2025 років скликання очолював Олександр Замирайло.
  • Депутати, обрані від Черкаської регіональної організації Політичної партії "Опозиційна платформа – За життя" до сільських, селищних, місцевих та обласної ради офіційно заявили про вихід з партії.
  • 1 березня 2022 року депутат Черкаської міськради Олександр Замирайло опублікував заяву як голова фракції Черкаської команди політичної партії "Опозиційна платформа – За життя".
  • 14 березня Замирайло написав про зупинення своєї політичної діяльності в "ОПЗЖ".

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок