У Ямполі Сумської області обговорюють, чи варто перейменовувати вулиці

У Ямполі Сумської області обговорюють, чи варто перейменовувати вулиці

У Ямполі Сумської області обговорюють, чи варто перейменовувати вулиці
. Суспільне Суми/Олександр Соломко

У Ямполі Шосткинського району обговорюють, чи варто перейменовувати вулиці, названі на честь російських діячів. Що думають з цього приводу науковці та місцеві мешканці, — читайте у матеріалі Суспільного.

В Ямпільській громаді досі є вулиці, які носять імена Невського, Суворова, Малиновського та інших російських воєначальників. Частина вулиць названа на честь інших діячів держави-агресора, розповідає краєзнавець Едуард Баранов.

"На сьогодні це — атавізм. Це тягар, це якір, який тягне нас на дно. Я вважаю, що цього треба позбутись. Не скажу, що "сьогодні ми перейменовуємо вулиці, а завтра починаємо жити краще", але ментально нам треба цього позбутися. Це моя думка, як людини, яка сотні кілометрів проїхала по селах, розмовляла зі старожилами. Тоді я багато почув не того, про що розповідали в школі вчителі", — каже він.

У двадцятих роках минулого століття, після захоплення України і встановлення радянської влади, місцеві назви вулиць були заборонені, натомість в Ямполі з’явились вулиці Леніна, Боженка, Щорса та інших російських діячів. Лише у 2015 році, за рік після початку російсько-української війни, в Україні розпочався процес зміни радянських назв вулиць та населених пунктів. В Ямполі було перейменовано 17 вулиць та 7 провулків. Але перейменування тоді торкнулося лише назв, що були пов’язані з комуністичним режимом. Вулиці, названі на честь інших діячів держави-агресора, залишилися.

Повномасштабний наступ Росії на Україну змусив повернутись до питання перейменування вулиць. 27 липня Ямпільська селищна рада на своєму офіційному сайті оголосила опитування, щоб дізнатись ставлення жителів громади до перейменування.

Кореспонденти Суспільного побували в селі Імшана, де поспілкувались з жителями вулиць Невського та Суворова. Більшість з них не бачить нічого поганого у назвах своїх вулиць.

У Ямполі Сумської області обговорюють, чи варто перейменовувати вулиці
Суспільне Суми/Олександр Соломко

"Невського додали до рангу святих, з Росією він не асоціюється. Хай би було, як є. Всі звикли, що Невського, знають куди їхати. Звичайно, якби була назва Жовтневої революції, чи якось так, то це була б вже третя справа. Це на мою думку, а там хай влада дивиться, як що буде", — каже мешканець вулиці Невського Іван Вікторович.

"Назву вулиці змінити можна, чому б і ні? Але на щось гарне: квіткове чи лісне. У нас тут є озеро, можна Озерна назвати, чи щось в такому дусі. Не знаю, можливо, у когось є кращі пропозиції", — говорить мешканка вулиці Невського Галина.

"Зараз більш актуальне питання – це війна і перемога, щоб наші ЗСУ здобули перемогу, щоб ми врешті-решт перемогу відсвяткували. Варто допомогти нашим солдатикам, зібрати кошти на їх "Байрактари" та усе це. Я б зараз робила лише для Збройних сил і для Перемоги", — зазначає мешканка вулиці Суворова Наталія.

"Як би вона не називалась, аби війни не було. Раніше вулиця Невського називалась Жуковка, а вулицю Суворова називали наче б то Мурастовка. Це раніше-раніше, ще діди наші", — каже житель вулиці Суворова Володимир.

Автор — Олександр Соломко

Читайте також

  • У Сумській громаді планують перейменувати понад дві сотні топонімів.
  • У Сумах створили робочу групу з експертів, які обговорюватимуть дерусифікацію топонімів у Сумській міській територіальній громаді.
  • У Сумах 95 вулиць, провулків, скверів та площ названі на честь російських діячів різних галузей. Це 15% від їх загальної кількості в обласному центрі.
  • У центрі Сум демонтували контактну скульптуру гусара.
  • У Конотопі знесли пам'ятник російському поету Олександру Пушкіну.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок