На Харківщині внаслідок війни згоріли понад 170 га полів з пшеницею — ДСНС

На Харківщині внаслідок війни згоріли понад 170 га полів з пшеницею — ДСНС

На Харківщині внаслідок війни згоріли понад 170 га полів з пшеницею — ДСНС
. Харківщина, літо 2022 року. Фото: facebook.com/MNSKHARKIV

Майже 172 га полів з пшеницею та 2 га ячменю в Богодухівському, Ізюмському та Чугуївському районах Харківщини згоріли з початку літа внаслідок війни.

Такі дані на 27 липня "Українському радіо Харків" надав начальник управління із запобігання надзвичайним ситуаціям Держслужби з надзвичайних ситуацій Харківщини Сергій Колосовський.

За його словами, на Харківщині загалом цього літа сталося 16 пожеж на полях, минулого року їх було три.

"Лише дві пожежі сталися не через бойові дії, а заніс відкритого вогню через необережність, це було на початку липня", — говорить Колосовський.

Пожежі на полях спричиняють обстріли росіян з будь-якого виду озброєння, говорить Сергій Колосовський.

"Вибух супроводжується великою температурою, полум'ям, тож сказати, що від якихось боєприпасів поля загоряються, від якихось — ні, не можна. Найбільше постраждала Золочівська громада Богодухівського району, Барвінківська та Балаклійська громади на Ізюмщині, у Чугуївському районі також є постраждалі громади. Пожежі спалахують там, де проходить лінія вогню", — каже співробітник ДСНС.

На Чугуївщині трапилося найбільше пожеж на полях через обстріли — 6, каже Сергій Колосовський.

"Бої йдуть інтенсивно, на поля не можна заходити, бо там багато залишків боєприпасів, уламків, які в будь-який час можуть вибухнути. Провести огляд немає можливості через бойові дії. Розчищення можливе лише після їх завершення", — говорить Колосовський.

За даними обласного Департаменту агропромислового розвитку, у Золочівській громаді 12 тис. га полів потребують обстеження території саперами, у Вільхівській громаді — 2,5 тис. га.

"Аграрії Харківської області внаслідок воєнних дій зазнають великих втрат, постраждали 36 сільськогосподарських підприємств. Великої шкоди зазнають землі сільськогосподарського призначення в основному від таких пошкоджень — мінне забруднення та пряме фізичне пошкодження. Фактично пошкоджено від цих факторів — 86,4 тис. га — деякі господарства Богодухівського, Харківського та Чугуївського районів", — каже начальниця відділу Департаменту агропромислового розвитку Оксана Федишина.

За даними Харківської обласної військової адміністрації на 29 липня, попри бойові дії аграрії Харківщини уже зібрали 173 тисячі тонн зерна нового врожаю.

"Через постійні обстріли в області горять лани, знищується техніка, ворогом заміновано понад 46 тис. га полів. Попри все, ми забезпечили збір урожаю на більш як 60% посівних площ", — сказав голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Він також представив 29 липня нового керівника профільного департаменту - Андрія Дорожка.

Читайте також

Окупаційна армія 28 липня обстріляла Золочівську громаду на Харківщині

На початок