У Вінниці ремонтують 10 кілометрів водопроводу: що відомо

У Вінниці ремонтують 10 кілометрів водопроводу: що відомо

У Вінниці ремонтують 10 кілометрів водопроводу: що відомо
. У Вінниці ремонтують магістральний водопровід протяжністю 10 км/Суспільне Вінниця

Магістральний водопровід протяжністю 10 кілометрів ремонтують у Вінниці. Заміна труб підприємству "Вінницяоблводоканал" коштуватиме понад 7 мільйонів доларів. Ці гроші у кредит надав Світовий банк. 4.8 % від тарифу, який щомісяця сплачують споживачі — йтимуть на його погашення.

Лише за червень по місту зафіксували 350 витоків води. Аби не робити постійні точкові ремонти, які дають короткочасний ефект, взялися ремонтувати водопровід капітально. Більшість мереж, як розповів Суспільному очільник Водоканалу Дмитро Кістіон, зношені і потребують заміни.

"Над цим проєктом працюємо з 2015 року. Частково розробили проєкт на заміну мереж, як водо- так і каналізаційних, розробили карту мереж в електронному варіанті, закупили техніку для вчасного реагування і якісного проведення аварійних робіт. Останній крок — це будівництво даної ділянки магістрального водогону, яке ми зараз реалізуємо", — говорить Дмитро Кістіон.

водопровід іра
Фото: Суспільне Вінниця

Загальна протяжність водопроводу по місту понад 600 кілометрів. Реконструкція триває на ділянці у 10 кілометрів: від вулиці Лебединського до вулиці Пирогова. Замінюють зношені сталеві труби — на поліетиленові.

"Займаємося зварюванням поліетиленових труб. За рахунок стикування під гідравлічним тиском і прогрівання електроплитою, яка нагрівається до 250 градусів", каже бригадир Руслан Ораб.

водопровід іра
Фото: Суспільне Вінниця

Роботи на замовлення КП "Вінницяоблводоканал" виконує київська компанія. За словами представника будівельної фірми-підрядника Максима Гудименко, поліетиленові труби надійні, адже не піддаються дії корозії. Термін їхньої експлуатації до 100 років.

"Уже виконано близько 4,4 кілометрів. Задіяно близько 7 одиниць техніки, 10 людей. Поліетиленовий трубопровід витриваліший, ніж сталевий. Його строк дії від 50 років. Сталевий швидко зношується", — розповідає Максим Гудименко.

У Вінниці ремонтують 10 кілометрів водопроводу: що відомо
Фото: Суспільне Вінниця

Підприємство "Вінницяоблводоканал" обслуговує 635 кілометрів водопроводів по всьому місту. 23 відсотки з них — сталеві труби. Термін їхньої експлуатації — 30 років. Наразі з ними найбільша проблема, бо майже усі зношені, за словами речниці підприємства Оксани Поліщук.

водопровід іра
Фото: Суспільне Вінниця

Заміна труб допоможе зменшити кількість витоків води по місту, зекономити, а ще покращить якість води у кранах споживачів.

"Вода, коли проходить мережами і, якщо вони зношені, вода може отримати вторинне забруднення. Особливо, коли йдуть перебої з електропостачанням. Вимкнулася ввімкнулася. То, звісно, вода потім йде з більшим тиском і може змивати все, що є всередині", — розповідає Оксана Поліщук.

Завершити реконструкцію водопроводу і ввести його в експлуатацію попередньо планують у жовтні.

Читайте також

  • Зміна руху на перехресті Театральної та Магістратської: що відомо
  • Антитютюновий закон: що передбачають нововведення та чи готові до них вінничани
На початок