Тепла взимку не буде: як живе окупований російською армією Ізюм на Харківщині

Тепла взимку не буде: як живе окупований російською армією Ізюм на Харківщині

Тепла взимку не буде: як живе окупований російською армією Ізюм на Харківщині
. Ізюм, Харківська область, Фото: Обрії Ізюмщини

Тимчасово окупований Ізюм Харківської області у прийдешньому опалювальному сезоні залишиться без тепла. Нині в місті проживають до 15 тисяч людей.

Про це в етері "Українського радіо Харків" повідомив Ізюмський міський голова Валерій Марченко.

"Зв’язку, інтернету немає. Світло потроху з’являється, колаборанти за допомогою російських військових, з Куп’янська привозили, намагаються налагодити енергопостачання, але у них не дуже виходить. Навіть якщо світло дають, дві-три години і воно зникає. Всі підстанції розбиті, стовпи, електричні дроти", — розповів Марченко.

За його словами, у місті немає газу і в майбутньому опалювальному сезоні Ізюм залишиться без опалення.

"Котельні розбомблені, опалення, особливо у багатоповерхівках, порозмерзалося, тому що з березня опалення в місті не було, а морози по 15-16 градусів були. Газу немає, хоча окупанти ходять і розповідають по місту, що треба попросити російську армію, щоб "визволила" Краматорськ, тому що у нас постачання газу йшло з Краматорська. Але трубопровід розбомблений ще в березні, його так ніхто і не відновлював. Ми знаємо, що і в Краматорську газу немає", — каже Марченко.

"Рішень щодо евакуації ще немає"

За його словами, у місті залишаються до 15 тисяч жителів. Масова евакуація не проводиться, оскільки її не погоджує російська армія.

"На даний час ведуться перемовини з військовими Російської Федерації про зелений коридор, але домовленості ще не досягнуті, поки що розуміння, чи буде евакуація, немає. Немає ще рішень, в будь-який момент може бути домовленість, і у нас буде дуже стислий час для її проведення, якщо вона буде", — сказав міський голова.

При цьому, за його словами, у місті за допомоги волонтерів евакуюють окремих жителів.

"Ми знаємо, звідки вони стріляють"

За словами Марченка, окупаційні війська влаштовують в Ізюмі провокації: обстрілюють місто та звинувачують в цьому Збройні сили України.

"Росіяни обстрілюють місто і показують це так, що це Збройні сили України. І касетними снарядами, і нещодавно були розкидані міни-"пелюстки"Протипіхотна міна ПФМ-1. Фото: АрміяInformПротипіхотна міна ПФМ-1 — майже точна радянська копія американської міни BLU-43/В "Dragontooth". Рідка вибухівка вагою 40 грамів уражає кінцівки, а міна завдяки поліетиленовому корпусу важить 80 грамів. Міни вручну не виставляють, використовують засоби дистанційного мінування. Передбачені й варіанти спорядження ними артилерійських снарядів і ракет РСЗВ.. Вони маленькі, вони не убивають, але призводять до травмування кінцівок. Вони заборонені до використання, але їх постійно розкидають по місту, і потім колаборанти і військові розповідають жителям, що це українські націоналісти вбивають мирне населення. Хоча ми знаємо, звідки вони стріляють по місту, звідки прилітають ці міни", — сказав Марченко.

Читайте також

"На 80% достовірні": голова Ізюма — про списки загиблих від вторгнення РФ жителів міста

Данілов назвав місто, яке зазнало найбільше ракетних обстрілів. Це не Маріуполь

ОВА намагається домовитися про офіційний евакуаційний коридор з Ізюма — Синєгубов

На початок