Суд виніс вирок тітушці, який брав участь в побитті мітингарів і журналістів у 2014 році в Одесі

Суд виніс вирок тітушці, який брав участь в побитті мітингарів і журналістів у 2014 році в Одесі

Суд виніс вирок тітушці, який брав участь в побитті мітингарів і журналістів у 2014 році в Одесі
. Фото: Думська.net

Приморський районний суд Одеси 20 липня виніс вирок одеситу Валентину Клевцову, який брав участь в силовому розгоні мирного мітингу та побитті журналістів 19 лютого 2014 року біля Одеської ОДА. Чоловік отримав п’ять років позбавлення волі з випробувальним терміном в три роки. Відповідний документ опублікований в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Як зазначається в тексті вироку, чоловік був одним із близько 200 тітушок, яких противники Євромайдану в Одесі найняли для "жорстокого реагування" на мирні акції протесту. Зокрема, для залякування євромайданівців і застосування до них фізичного насильства.

19 лютого 2014 року обвинувачений разом з іншими тітушками, яких було біля 200, прибув до будівлі Одеської ОДА, де в цей час зібрався мітинг проти масових розстрілів на київському Майдані. Чоловіки були одягнені в чорні й темно сірі зимові куртки, мотоциклетні шоломи, лижні окуляри, наколінники та налокітники. При собі мали дерев'яні бити, кийки, відрізки металевих прутів та арматури. На куртках у них були георгіївські стрічки на наліпки “Стоп Майдан!” та “Одеса без Майдана!”

Слідство встановило, що підсудний напав на телеоператора одного з каналів, який висвітлював мітинг. Він завдав йому кілька ударів металевим прутом по ногах, повалив на асфальт і перервав відеозйомку.

Чоловіка звинуватили одразу за трьома статтями Кримінального кодексу: ч. 2 ст. 28, ст. 340Незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 294 Організація масових заворушень, що супроводжувалися насильством над особою, погромами, підпалами, знищенням майна, захопленням будівель або споруд, насильницьким виселенням громадян, опором представникам влади із застосуванням зброї або інших предметів, що призвело до смерті людейта ч. 2 ст. 28, ч.1 ст. 171 Вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків або переслідування журналіста у зв’язку з його законною професійною діяльністю

8 липня 2022 року обвинувачений уклав угоду про визнання винуватості. Суд її затвердив, чоловік отримав п’ять років позбавлення волі, але від відбування покарання його звільнили — йому назначили три роки випробувального терміну.

У справі 19 лютого на лаві підсудних зараз перебуває колишній заступник голови Одеської ОДА Олександр Орлов. Його обвинувачують у причетності до розгону мітингу та побиття журналістів 19 січня 2014 року. Обвинувальний акт щодо Орлова прокуратура Одещини передала до суду навесні 2017 року. Наступне засідання призначене на 23 вересня.

Читайте також

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок