Ексміністрам часів Януковича оголосили підозри в держзраді через "Харківські угоди" — ДБР

Ексміністрам часів Януковича оголосили підозри в держзраді через "Харківські угоди" — ДБР

Ексміністрам часів Януковича оголосили підозри в держзраді через "Харківські угоди" — ДБР
. Фото ілюстративне: ДБР

Двом колишнім міністрам часів Януковича повідомили про підозру в держзраді за підготовку "Харківських угод".

У Державному бюро розслідувань повідомили, що слідчі зібрали докази для притягнення до кримінальної відповідальності двох колишніх міністрів у вчиненні державної зради під час розробки проєкту, погодження, підписання, ратифікації та імплементації угоди між Україною та РФ з питань перебування чорноморського флоту російської федерації на території України від 21 квітня 2010 року.

Заступник Генерального прокурора підписав повідомлення про підозру колишньому міністру юстиції Олександру Лавриновичу. Також слідчі ДБР, за погодженням прокурора, оголосили підозру колишньому міністрові закордонних справ України Костянтину Грищенку.

Зазначається, що колишні міністри брали участь у підготовці проєкту "Харківських угод", зокрема розпорядження Кабміну про його схвалення та проєкт Закону України про ратифікацію цієї угоди.

За даними ДБР, фігуранти справи перебувають за кордоном, тому підозри оголошені заочно. У бюро зазначили, що досудовим розслідуванням встановлено, що зміст та умови угоди між Україною та РФ були нав’язані президентом РФ Дмитром Медвєдєвим тодішньому прем’єр-міністру України"

"Повністю усвідомлюючи наслідки підписання цієї угоди, колишній прем’єр-міністр України та залучені міністри створили умови для продовження перебування чорноморського флоту РФ на території України на 25 років. Це сприяло нарощуванню військової техніки та особового складу збройних сил держави агресора, які були використані під час анексії АР Крим та Севастополя у 2014 році", — йдеться в повідомленні Держбюро.

В ДБР наголосили, що проєкт угоди перед ухваленням навіть не пройшов правової експертизи.

"Харківські угоди"

21 квітня 2010 року у Харкові тодішній президент України Віктор Янукович та президент Росії Дмитро Медведєвим підписали Угоду з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України. Згідно з документом, термін перебування Чорноморського флоту Російської Федерації у Севастополі подовжено з 2017 до 2042 року з автоматичним продовженням на 5 років, якщо будь-яка сторона не висловить заперечення, та встановлена орендна плата. В обмін Росія погодилася на здешевлення для України російського газу шляхом застосування знижки у вигляді анулювання митних зборів.

Що відомо

  • Державне бюро розслідувань оголосило про підозру у державній зраді колишньому президенту-втікачу Віктору Януковичу за підписання "Харківських угод" у 2010 році на користь Росії.
  • 12 березня СБУ почала розслідування та відкрила кримінальне провадження щодо службових осіб органів державної влади за фактом державної зради у період з 2008 по 2010 роки.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 152. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок