З серпня антибіотики продаватимуть лише за рецептом: як це позначиться на лікуванні тварин?

З серпня антибіотики продаватимуть лише за рецептом: як це позначиться на лікуванні тварин?

З серпня антибіотики продаватимуть лише за рецептом: як це позначиться на лікуванні тварин?
. Фото: Суспільне Суми

З 1 серпня антибіотики продаватимуть лише за електронним рецептом. Так само це стосується препаратів, якими лікують тварин.

Звичайний кіт на ім’я Пухнастик- частий гість у ветеринарній лікарні та улюбленець в родині Олександра. Щодо нововведення його господар налаштований оптимістично.

"Ну завжди ж, коли вводять електронне, начебто для покращення життя, але, певно, тільки практика покаже, як воно буде насправді. Аби тільки лікування і спрощені методи потрапляння котів до лікарні", - говорить власник кота Олександр.

Радіє спрощенню процедури отримання рецепта для домашнього улюбленця і пані Валентина.

"Не потрібно буде оформлювати рецепт від лікаря, а це вже буде виконуватись автоматично - на телефон або на аптеку, і ти можеш з цим рецептом в будь-яку аптеку звернутись", - каже відвідувачка ветклініки Валентина.

На думку ж власника ветеринарної клініки Андрія Клєцова, закон потребує доопрацювання.

"Доступ до електронних рецептів має тільки медичний представник, а ми ніякого відношення до МОЗу не маємо. Що буде з 1 серпня? Ми знаємо, що антибіотики ми вже не зможемо купити. Думаємо, що нас почують і будуть внесені якісь зміни", - розповідає власник ветеринарної клініки Андрій Клєцов.

Віктор Науменко каже, нововведення частково ускладнює доступність до ліків, однак зменшить рівень самолікування, яке часто призводить до негативних наслідків.

"Незручності - це те, що люди звикли себе лікарями призначати. А так, людина має звертатися до фахівця, який проведе клінічний огляд тварини, лабораторні дослідження, зробить призначення і, зрозуміло, випише рецепт. Ну да, будуть певні незручності, але це норма", - розповідає начальник управління ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби Віктор Науменко.

Авторка - Катерина Іваненко

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок