Заборона електронних цигарок. За тиждень у Дніпрі оштрафували 76 людей за куріння у громадських місцях

Заборона електронних цигарок. За тиждень у Дніпрі оштрафували 76 людей за куріння у громадських місцях

Заборона електронних цигарок. За тиждень у Дніпрі оштрафували 76 людей за куріння у громадських місцях
. Pixabay

На зупинках, у ресторанах, кафе та вокзалах заборонили курити електронні цигарки і системи нагрівання тютюну. Рішення Кабміну набрало чинності 11 липня. Платитимуть штрафи і заклади харчування, і магазини. За останній тиждень у Дніпрі оштрафували 76 людей за куріння у громадських місцях, повідомив Суспільному представник патрульної поліції Павло Карманов.

Кого та за що штрафуватимуть

Валерія палить електронні цигарки на вулиці. Каже: намагається курити якомога далі від людей, аби не заважати. Про заборону це робити у громадських місцях чула, але змін не побачила.

Електронні цигарки, системи нагрівання тютюну та кальяни заборонено курити у громадських місцях з 11 липня. Нові норми прирівняли їх до звичайних сигарет – таке рішення ухвалив Кабмін. А ще донедавна закон ніяк не регулював це питання, каже юрист Андрій Верба. “Штрафи починаються, якщо це куріння у громадських місцях – від 17 до 510 гривень відповідно”, – говорить юрист.

Заборона електронних цигарок. За тиждень у Дніпрі оштрафували 76 людей за куріння у громадських місцях
Заборона паління електронних цигарок у громадських місцях. Суспільне Дніпро

Сплачуватимуть штрафи і ті, хто продає такі цигарки неповнолітнім. А також ресторани та кафе, що дозволяють курити електронні сигарети або кальян. “Сума – від тисячі гривень, і закінчується 10 тисячами гривень, якщо повторне протягом року. За продаж неповнолітнім таких виробів і сигарет – штраф від 1020 гривень”, – зазначив Андрій Верба.

Паб із місцем для паління

Виключення – ті заклади, що мають спеціальні місця для паління. Як-от один з пабів у центрі міста. До 11 липня, кажуть працівники, відвідувачі курили всередині, зараз їх просять вийти на вулицю, де облаштували спецзону.

“Раніше можна було палити всередині закладу – айкос, вейп, але наразі закон не дозволяє цього робити. Комусь це подобається, комусь ні, здебільшого нейтрально ставляться. Працівникам це подобається, адже більшість не курить”, – говорить співробітник Андрій Невінчаний.

Окрім ресторанів, палити не можна на територіях закладів охорони здоров’я, у спортивних та оздоровчих спорудах, школах та вишах. Так само у кафе, готелях, хостелах, гуртожитках. На дитячих майданчиках, вокзалах, у підземних переходах, ліфтах і під’їздах. Крім того, курців штрафують за паління у громадському транспорті та на зупинках.

Робота патрульних

Найчастіше, кажуть у поліції, до відповідальності притягують на зупинках та вокзалах. Утім, штрафують не всіх.

“Під час патрулювання, або коли є заява, патрульні виявляють правопорушення, і спілкуються з громадянами. В якомусь випадку можна притягнути до відповідальності адміністративним покаранням, іноді обмежитись усним зауваженням – усе залежить від конкретної ситуації, як реагує особа, чи розуміє, йде на контакт, якщо все добре, можемо обмежитись зауваженням”, – говорить представник патрульної поліції Павло Карманов.

За останній тиждень адміністративні постанови за куріння у громадських місцях виписали 76 дніпрянам.

Авторка – Софія Москаленко

Читайте також

З 11 липня заборонять курити електронні цигарки в громадських місцях. Коментує юрист з Дніпра

Боротьба з курінням. Чи штрафують патрульні хмельничан після заборони куріння електронних цигарок в громадських місцях

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок