На Сумщині родина вирощує лаванду та мріє про власну ферму

На Сумщині родина вирощує лаванду та мріє про власну ферму

На Сумщині родина вирощує лаванду та мріє про власну ферму
. Суспільне Суми

На фотосесію у лавандововому полі в Угроїдах кілька років поспіль приїжджала велика кількість відвідувачів. Однак у 2022 році через близькість до кордону з Росією — 10 кілометрів — люди бояться відвідувати селище. Про свою сімейну справу Суспільному розповіла фотограф Світлана Ганночка.

У 2021 році багато відвідувачів поспішали на лавандове поле, щоб засвітлинитися у всіх відтінках лаванди та впіймати найкрасивіший момент на заході сонця, або ж — зустріти тут світанок, смакуючи лавандову каву.

Цього літа найактивніші відвідувачі — це бджоли та метелики. Інших потенційних гостей лякає близькість до кордону з Росією.

На Сумщині родина вирощує лаванду
Суспільне Суми

"Коли почалася війна, ми вирішили залишитись все-таки тут, в Україні, хоч і речі були зібрані", — говорить власниця лавандової ділянки Світлана Ганночка.

"Ми місце вибрали у Польщі, але Світлана всіх умовила, тому ми залишилися в Україні. Ми — підприємці 10 років, вже пройшли той цикл, що краще – лише в Україні, треба своїм допомогти й Україну підтримати, зараз багато громадян повернуться, зрозумівши це", — каже власник лавандової ділянки Віктор Биценко.

На Сумщині родина вирощує лаванду
Суспільне Суми

Від народження лавандової мрії до нинішнього квітучого поля — майже десятиліття життя Світлани та Віктора. Вони не лише не наважились покинути свою лаванду, а й мають надію закласти більшу ділянку на 2023 рік.

"Є у нас такий задум, такі плани, є вже маленькі саджанці, які підростають. І на наступний рік у нас буде, я сподіваюсь, що ми його засадимо, велике поле недалеко звідси. Кор.: — Воно разів у чотири більше, ніж ця ділянка. Скільки це в сотках? —Вісімдесят", — розповідає пані Світлана.

На Сумщині родина вирощує лаванду
Суспільне Суми

Близькість кордону і статистика обстрілів Краснопільської громади не додають оптимізму і сподівань на те, що держава страхуватиме ризики підприємців.

"Ніхто не страхує, так само як і ніхто не може дати зараз якихось гарантій безпеки й реалізації планів. Але я оптиміст. Я шукаю різні варіанти, сподіваюсь на те що після нашої перемоги будуть різні програми, буде поштовх якийсь, підтримка якась буде", — каже жінка.

Світлана дотримується правила, що для здійснення мрії, її треба візуалізувати. Вона у своїй уяві малює перемогу України й свою велику лавандову ферму.

"Це такий красивий лавандовий будиночок, багато людей які там відпочивають, все таке красиве. Я хочу, щоб це було тут", — каже Світлана Ганночка.

Авторка — Оксана Кириленко

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок