У Харкові понад 60 будинків неможливо підготувати до зими — водоканал

У Харкові понад 60 будинків неможливо підготувати до зими — водоканал

У Харкові понад 60 будинків неможливо підготувати до зими — водоканал
. Суспільне Харків

У Харкові без водопостачання залишаються понад 300 будинків із 6,5 тисяч, які обслуговують комунальники. До зими через значні руйнації не готуватимуть близько 60.

Про це в етері "Українського радіо Харків" розповів начальник управління обслуговування внутрішньобудинкових систем "Харківводоканалу" Валерій Харлан.

За його словами, у 328 будинках немає водопостачання — це будівлі, які обслуговує комунальне підприємство.

"Сюди не входять новобудови, кооперативні, ОСББ. Загалом у Харкові 6,5 тисяч багатоповерхівок комунальної власності. Люди не мають води і не можуть повноцінно користуватися каналізацією. До списку також потрапили й такі будинки, де розбитий один із під’їздів від покрівлі до підвалу, а в сусідньому під’їзді — один-два мешканці живуть. Скоріше за все, цей будинок не підлягатиме ремонту й буде згодом знесений, але, оскільки там живуть, ми подали воду", — каже Харлан.

За його словами, уповноважена комісія має надати жителям висновок, що будинок не відновлюватимуть. Після того, як усі виїдуть, воду відключать.

"Коли це буде — за тиждень чи місяць — ми не знаємо", — каже комунальник.

За словами Харлана, працівники "Харківводоканалу" стикаються з ситуаціями, коли аварія стається в квартирі, власників якої немає в місті. Тоді або просять людей надіслати ключі, або отримують дозвіл відкрити квартиру самостійно — звертаються по допомогу до "ведмежатників" або слюсарів.

"Відкривають в присутності сусідів, представників "Жилкомсервісу", дільничного інспектора [поліції], іноді — районної адміністрації. Наш майстер або представник дільниці "Жилкомсервісу" знімає на камеру все, що в квартирі було, щоб потім не було скандалів, щоб усе так і залишилося", — пояснив Харлан.

За його словами, "Харківські теплові мережі" підготували та надали перелік будинків, які не зможуть підготувати до експлуатації взимку.

"Зараз таких будинків у списку трохи більше 60. Найпроблемніші райони — Київський, Салтівський та Індустріальний, "Горизонт", мікрорайони Північної Салтівки, де найбільше будинків постраждали. Але на сьогодні в ті будинки, де живуть люди, ми стараємося подавати воду, а в зимовий період, коли вони звідти виїдуть, працюватиме запірна арматура. Закриваємо і перед морозами зіллємо воду", — пояснив Харлан.

Що відомо

  • Приміщення, де проживають внутрішньо переміщені особи на Харківщині, мають обігріватися, сказав 14 липня голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов. Нині в області зареєстровані майже 350 тисяч переселенців.
На початок