Вибори на посаду прем’єра Великої Британії: у перший тур пройшли шестеро політиків

Вибори на посаду прем’єра Великої Британії: у перший тур пройшли шестеро політиків

Вибори на посаду прем’єра Великої Британії: у перший тур пройшли шестеро політиків
. Велика Британія, фото ілюстративне: Getty Images

Шестеро кандидатів змагатимуться за посаду лідера Консервативної партії у другому турі виборів. Остаточні результати оголосять 5 вересня.

Вибори на посаду прем’єра Великої Британії: у перший тур пройшли шестеро політиків
Результати першого туру. Фото: Консервативна партія

Найбільше голосів, а саме 88, набрав колишній голова Міністерства фінансів Британії Ріші Сунак. За ним 67 голосів отримала молодша міністерка з торговельної політики Пенні Мордонт. Третє місце на голосуванні посіла Ліз Трасс — у неї 50 голосів. Трохи відстає колишній міністр із питань рівності та місцевого самоврядування Кемі Баденох. У другий тур пройшли також голова спецкомітету із закордонних справ Палати громад Том Тугенда та генеральна прокурорка Суела Браверман.

Вибули з боротьби Колишній голова британського МЗС Джеремі Гант та чинний голова Мінфіну Надхім Захаві. Вони набрали менше 30 необхідних голосів.

Подальші раунди голосування відбудуться впродовж кількох наступних днів, щоб скоротити кількість кандидатів до двох. Надалі члени Консервативної партії виберуть між двома фіналістами, а переможця оголосять 5 вересня.

Що відомо

  • 7 липня після звільнення низки британських урядовців прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон оголосив про відставку, також він іде з посади правлячої Консервативної партії.
  • Джонсон — один з перших лідерів, який відвідав Київ після повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого. Перший неанонсований візит Джонсон здійснив 9 квітня. Він гуляв Хрещатиком з президентом України Володимиром Зеленським і анонсував допомогу в розмінуванні та збройну допомогу ЗСУ у боротьбі проти російської армії. Вдруге Джонсон прибув до України 17 червня.
  • Під час офіційної заяви про відставку він звернувся до українців та запевнив, що Британія продовжуватиме підтримку України на тлі російської агресії. Зеленський висловив сподівання, що політика Британії щодо України після відставки Джонсона не зміниться.
  • На посаду прем’єр-міністра та лідера Консервативної партії Великої Британії замість Бориса Джонсона, який оголосив про свою відставку, претендувало вісім кандидатів.

Читайте також

Скандали, вечірки і симпатії до України. Чим запам’ятається прем’єр Джонсон і чому він врешті йде з посади

Велика Британія надасть Україні ще 100 мільйонів фунтів стерлінгів безпекової допомоги

Міністр оборони Британії Воллес відмовився від боротьби за посаду лідера консерваторів та глави уряду

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок