Харківська топонімічна група пропонує повернути в рамках дерусифікації історичні назви вулицям

Харківська топонімічна група пропонує повернути в рамках дерусифікації історичні назви вулицям

Харківська топонімічна група пропонує повернути в рамках дерусифікації історичні назви вулицям
. Акція за перейменування Московського проспекту у Харкові. 10 травня 2022 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне

Харківська топонімічна група, до якої входять представники громадськості, 6 липня оприлюднила пропозиції щодо повернення історичних назв вулицям в рамках дерусифікації топоніміки Харкова.

У списку — близько 60 назв, повідомила керівниця відділу Українського інституту нацпам'яті Марія Тахтаулова.

"Імена більшості з цих вулиць подарували харків’яни, що розбудовували наше місто у 18-19 століттях: міщани, селяни, козаки, власники землі та нерухомості. Безумовно, щодо найменування знакових та великих вулиць, таких як Пушкінська, Плеханівська чи Тобольська, будуть дискусії та альтернативні пропозиції. Запрошуємо до обговорення", — йдеться у повідомленні.

За словами Тахтаулової, серед запропонованих назв є унікальні, яких немає в інших містах.

Найбільше історичних назв Харківська топонімічна група пропонує повернути вулицям Холодногірського району — таких назв 12. У Слобідському районі — 11. Наприклад, історична назва проспекту Гагаріна — Зміївський, вул. Плеханівської — Петінська, вул. Смольної — Новоколчигінська.

Для Шевченківського району топонімічна група має 7 пропозицій. Наприклад, вул. Короленка — Миколаївська, вул. Маяковського — Госпітальна або Шматьківська, вул. Тобольська — Новопономаренківська.

З повним списком історичних назв можна ознайомитися за посиланням.

Що відомо

  • Після вторгнення РФ в Україну та постійні обстріли Харкова група харків'ян звернулася до Харківського міського голови Ігоря Терехова з відкритими листом із проханням змінити назви вулиць у місті, пов'язаних з "русским миром". 27 квітня мер Харкова Ігор Терехов заявив, що місто позбудеться топонімів, пов'язаних з Росією, і дасть вулицям імена захисників.
  • Депутати Харківської міської ради на сесії 11 травня перейменували чотири топоніми, які були пов’язані з Російською Федерацією.
  • У Харкові нарахували близько 530 топонімів, що потребують перейменування через повномасштабне вторгнення РФ в Україну.
На початок