Карантинний Великдень: як відзначатимуть свято релігійні громади на Харківщині

Карантинний Великдень: як відзначатимуть свято релігійні громади на Харківщині

Карантинний Великдень: як відзначатимуть свято релігійні громади на Харківщині
. Суспільне Харків

Як відправлятимуть служби в умовах карантину, чи пустять людей до храмів, де і як освячуватимуть пасхальні кошики — Суспільне розпитало представників релігійних громад Харківщини.

Римо-католики та лютерани святкують Великдень 12 квітня.

За словами єпископа-ординарія Харківсько-Запорізької дієцезії Римсько-католицької церкви Павла Гончарука, вже декілька тижнів вони служать виключно онлайн. Не винятком буде і Великдень:

"У храмі під час служби будуть присутні священник, але храми закриті. Кожен вдома увімкне трансляцію служби, хто не матиме можливості під'єднатися до онлайн-трансляції, тим ми роздали молитви. Свячення також проводять удома, хоча освячення продуктів — це другорядне".

Карантинний Великдень: як відзначатимуть свято релігійні громади на Харківщині
Фото: catholic-kharkiv.org.

В Українській лютеранській церкві під час служби теж не буде людей, каже єпископ Німецької євангелічно-лютеранської церкви України Павло Шварц. Парафіянам роздали молитви:

"Комусь надіслали через соцмережі, на пошту, комусь принесли, хтось сам забере. Цього року ми повертаємося до традиції домашнього богослужіння, яка у нас прописана".

Карантинний Великдень: як відзначатимуть свято релігійні громади на Харківщині
Фото: Громада Св. Вознесіння м.Харків, НЄЛЦУ/Facebook.

Так, у кожній родині буде своє богослужіння. А громада у Бердянську транслюватиме службу онлайн через Facebook.

Великодній тиждень у православних та греко-католиків закінчується святкуванням 19 квітня.

Греко-католики у Харкові, за словами парафіянина Романа Черемського, службу транслюватимуть онлайн на сторінці у Facebook. Там же опублікують і розклад служінь та освячення. Для тих, хто захоче прийти на службу, храм буде відкритим, але діятимуть обмеження, прописані у постанові Кабміну: у приміщенні можна перебувати лише у засобах захисту, у кількості не більше 10 людей. Охочі можуть послухати службу на вулиці, де буде освячення продуктів.

Карантинний Великдень: як відзначатимуть свято релігійні громади на Харківщині
Фото: УГКЦ Харків парафія св. Миколая Чудотворця/Facebook.

За словами настоятеля Свято-Дмитрівської парафії отця Віталія Зубака, службу у Свято-Дмитрівському храмі правитимуть вранці, а не опівночі, як зазвичай, і з обмеженою кількістю людей.

Карантинний Великдень: як відзначатимуть свято релігійні громади на Харківщині
Фото: facebook.com/stdemetryuaoc.

Освячення буде напередодні, у суботу, 18 квітня, з 15:00 до 18:00 на вулиці, невеликими групами. Священник також може приїхати й освятити вдома. Службу транслюватимуть онлайн.

"Богослужіння буде, але без людей".

Харківська єпархія Православної церкви України на Великдень, за попередніми даними, не допускатиме людей у храми, каже єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан. Найближчими днями синод уточнить, як буде відбуватися служба й освячення, сказав Митрофан.

Після розмови із єпископом стало відомо рішення синоду. ПЦУ не проводитиме спільні посвячення верби та великодніх страв для мирян у храмах та на прихрамовій території, щоб запобігти скупченням людей. Парафіянам, які у індивідуальному порядку приходитимуть до храму, за умови дотримання правил, не відмовлятимуть "у задоволенні їх релігійних потреб".

"Настоятелям парафій, керівникам монастирів забезпечити, там де є можливість, протягом святкових днів, особливо в неділю 12 квітня, у суботу 18 квітня та в неділю 19 квітня, перебування у храмі одного чергового священнослужителя для індивідуального спілкування з парафіянами та задоволення їхніх релігійних потреб", — йдеться у рішенні.

"У малих населених пунктах (селах, селищах міського типу, у місцевостях з переважаючою індивідуальною забудовою) інформувати мирян щодо проведення освячення великодніх страв біля місць проживання — на вулиці поруч з будинком чи на подвір’ї, з дотриманням "соціальної дистанції"; при індивідуальному освяченні великодніх страв біля місць проживання вірних не допускати їхнього скупчення та контролювати дотримання загальних норм карантину", — зазначають в ПЦУ.

"Відвідання священнослужителями і мирянами кладовищ у поминальні дні після Великодня та звершення на них заупокійних молитов перенести на Троїцьку батьківську поминальну суботу (6 червня 2020 р.). У час до Великодня через оголошення, проповіді та у засобах масової інформації звертатися до членів родин осіб старшого віку або тих хто піклується про них, подбати про те, щоби у день свята такі особи мали вдома освячені великодні страви і через дотримання норм карантину не залишилися без традиційної святкової трапези", — вирішив синод ПЦУ.

Карантинний Великдень: як відзначатимуть свято релігійні громади на Харківщині
Фото: cerkva.kharkov.uа.
Люди похилого віку люди лишаться, молодших попросять вийти.

В храмах Української православної церкви (Московський патріархат) богослужіння буде, люди в обмеженій кількості зможуть зайти, каже речник єпархії В'ячеслав Потапов:

"Поки інших обмежень немає, недільне служіння відбуватиметься по всіх храмах, священники закликають лишатися удома. Хто прийде, будуть просити дотримуватися правил: бути у масках, тримати дистанцію".

За словами Потапова, якщо у храмі буде багато парафіян, люди похилого віку лишаться, молодших попросять вийти:

"Освячення буде на вулиці — люди вишикуються. На таких подіях зазвичай чергує поліція, вона регулюватиме скупчення людей".

Карантинний Великдень: як відзначатимуть свято релігійні громади на Харківщині
Фото: eparchia.kharkov.ua.

Священник Сергій Кіт, який служить у храмі Священномученика Олександра, архієпископа Харківського, розповідає, що нині у неділю люди слухають літургію за територією храму, так буде й на Великдень:

"Якщо люди прийдуть святити пасочки, то до них вибіжить наш помічник у масці, зайде, освятять, і видасть назад. Воду, щоб вмитися, ми також передамо. У неділю під час служби люди також стоять за територією, цього тижня поліція приїжджала, стежила, щоб люди не купчилися".

За словами речниці Нацполіції Харківщини Олени Баранник, поліція у святкові дні буде працювати у посиленому режимі. Детальніше про це у поліції обіцяють поінформувати згодом.

Про посилене патрулювання на Харківщині найближчими вихідними, 11-12 квітня, також повідомив голова Харківської ОДА Олексій Кучер.

Що відомо

  • Онлайн-проповіді та молитви за лікарів: як на карантині у Харкові працюють храми
  • На Великдень до церкви збираються 3% українців — Офіс президента
  • Великдень на карантині: поліція та церква домовились про формат святкування
На початок