У сумських поліклініках пацієнтів консультують дистанційно

У сумських поліклініках пацієнтів консультують дистанційно

У сумських поліклініках пацієнтів консультують дистанційно
.

Телефоном або через інтернет – так нині консультують своїх пацієнтів сімейні лікарі та педіатри. Під час карантину в поліклініку можна звернутися тільки з невідкладним станом. Планові та профілактичні огляди припинені.

Центр первинної медико-санітарної допомоги №2 у Сумах обслуговує понад 108 тисяч містян, із них близько 23 тисяч дітей.

Лікарка Лариса Сергеєва по відеозв’язку консультує маму хворої маленької пацієнтки, розпитує, оглядає дитину, призначає лікування. Мама дівчинки, Людмила Янченко, – викладач за фахом. Два тижні її сім’я була на самоізоляції.

"Досить зручно такий метод консультації. Після консультації ми зробили все необхідне, і дитині вже на сьогодні краще. Більше подумала б і вагалася, чи вести її в лікарню до лікаря, а так - мені дуже зручно", - розповідає Людмила Янченко.

У сумських поліклініках пацієнтів консультують дистанційно

У Лариси Сергеєвої 950 пацієнтів. Раніше на прийом за день приходили до 40 людей. Тепер, каже, звертаються менше, навіть телефоном.

"З початку карантину кількість людей, які приходять до поліклініки, зменшилася – 5-7, інколи до 10. Більше люди звертаються в телефонному режимі. Дітки з запорами більше, тому що сидять дома, менше рухаються, менше овочів, фруктів вживають. Це точно, це скарга до 50% зараз стала", - розповідає педіатр Лариса Сергеєва.

Терапевти, сімейні лікарі та педіатри працюють за звичним розкладом, але консультують переважно телефоном. Про це розповіла заступниця директора Центру первинної медико-санітарної допомоги №2 Людмила Цюкало:

"У всіх амбулаторіях на першому поверсі при вході всім відвідувачам вимірюється температура тіла. Пацієнти, які звертаються з проявами гострих респіраторних вірусних захворювань, приймаються на першому поверсі в окремих кабінетах. Якщо пацієнт має хронічну патологію, старші 65 років, діти, особливо до року, в разі нагальної потреби їх лікар відвідує вдома. У зв’язку з карантином планові госпіталізації припинені, не направляють лікарі".

У сумських поліклініках пацієнтів консультують дистанційно

Сьогодні коридори амбулаторії сімейної медицини на Привокзальній порожні. На вході – санітарний пункт, де можна обробити руки. Ця амбулаторія відноситься до Сумського Центру первинної медико-санітарної допомоги №2. До нього входять ще 5 амбулаторій.

Авторка - Олена Рашевська

На початок