В "Укроборонпромі" розповіли, що передбачає реорганізація концерну

В "Укроборонпромі" розповіли, що передбачає реорганізація концерну

В "Укроборонпромі" розповіли, що передбачає реорганізація концерну
. Фото: УНІАН

Реформа "Укроборонпрому"Укроборонпром" – це об'єднання багатопрофільних підприємств різних галузей оборонної промисловості України, що складається з підприємств, які діють у сфері озброєння, військової і спецтехніки та боєприпасів, беруть участь у військово-технічному співробітництві з іншими державами. Функції з управління Концерном та контроль за його діяльністю здійснює Кабінет Міністрів України. До складу" Укроборонпрому" входять наукові установи та промислові підприємства 9 оборонних галузей." була задумана як осучаснення системи управління концерну. Після реорганізації концерн стане акціонерним товариством і матиме таку ж структуру, як подібні підприємства у Європі.

Про це в етері національного марафону заявив директор департаменту з правових питань "Укроборонпрому" Даніїл Федорчук.

За його словами, реформування концерну і підприємств, які входять до його складу (їх близько 100) — процес який триває вже кілька років. Закон було ухвалено у 2021 році, він набув чинності у жовтні.

Федорчук зазначив, що з початком війни процес реформування "Укроборонпрому" значно сповільнилися, бо певний час не працювали держінституції, а деякі підприємства концерну постраждали від війни.

"Це впливає на оцінку матеріального стану. Але процеси рухаються. Реформа розроблена так, щоб реорганізація жодним чином не впливала на операційну діяльність підприємств не заважала їм і не зупиняла виробничих процесів", — сказав він.

За словами Федорчука, реформа була задумана, як осучаснення системи управління концерну і після реорганізації "Укроборонпром" стане акціонерним товариством і матиме таку ж трирівневу структуру, як подібні підприємства у Європі.

"На нижчому рівні працюватимуть конкретні виробничі підприємства. Середня ланка — це так звані науково виробничі об'єднання. Це по суті за галузевим продуктовим принципом створено об'єднання підприємств, які займаються виробництвом цих продуктів. На найвищому рівні — корпоративний центр — те саме акціонерне товариство, на яке буде перетворено "Укроборонпром", — сказав він.

Як відомо, кабмін має намір створити підприємство "Українська оборонна промисловість" (УОП). Воно стане правонаступником реорганізованого "Укроборонпрому" і на 100% належатиме державі.

Раніше видання Оbozrevatel оприлюднило копію проєкту постанови Кабміну, згідно з якою статутний капітал УОП має становити 237,071 млн грн (статутний капітал "Укроборонпрому" – 3,5 млрд грн). До нього також увійде майно концерну.

Виконуватиме обов'язки голови УОП (до обрання (призначення) в установленому порядку) Юрій Гусєв. З грудня 2020 року він є директором "Укроборонпрому".

Функції ж наглядової ради нового підприємства виконуватиме Кабмін. Щоправда, тимчасово — до формування "в установленому державою порядку правоможного складу" його.

Війна. Усі останні новини

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 126. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок