Радбез ООН засудив російський удар по Кременчуку

Радбез ООН засудив російський удар по Кременчуку

Радбез ООН засудив російський удар по Кременчуку
. Надзвичайники розбирають завали в торговому центрі, що згорів після ракетного обстрілу в Кременчуці, 28 червня 2022 року, фото: AP / Єфрем Лукацький

Рада Безпеки Організації Об’єднаних Націй засудила удар російської армії по торговельному центру у місті Кременчук Полтавської області, внаслідок якого загинули понад два десятки людей.

Відповідну заяву за результатами засідання Радбезу оприлюднив постійний представник України в ООН Сергій Кислиця. Заяву підтримали шість країн-членів Радбезу — Велика Британія, США Франція, Албанія, Ірландія та Норвегія.

"Ми рішуче засуджуємо загибель мирних жителів внаслідок цих ракетних обстрілів, зокрема обстріл переповненого торгового центру в Кременчуці Полтавської області України. Цей удар являв собою кричущий напад на цивільну інфраструктуру та громадянське населення", — зазначається у повідомленні.

Читайте також: Лідери країн G7 засудили напад на торговий центр у Кременчуці — заява

Окрім того, члени Радбезу засудили активізацію російських ракетних ударів по житлових кварталах та об'єктах цивільної інфраструктури України 25-27 червня.

"Ми висловлюємо глибоке співчуття та співчуття сім'ям загиблих та солідарні з українським народом. Висловлюємо глибоке занепокоєння великою кількістю жертв серед цивільного населення та погіршенням гуманітарної ситуації у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України", — зауважили вони.

Також країни вкотре заявили про повну підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Війна. Усі останні новини

Що відомо

  • Удень 27 червня російська армія завдала ракетних ударів по місту Кременчук Полтавської області. Російські ракети влучили у торговельно-розважальний центр "Амстор".
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що в ТРЦ могли перебувати понад тисяча людей, але багато людей встигли вийти з будівлі.
  • Унаслідок влучання ракет у центрі почалась пожежа, врешті ТРЦ повністю згорів. Жертвами атаки стали понад 20 людей, понад 30 вважаються зниклими безвісти.
  • Більше десятка людей, які травмувалися у ТЦ "Амстор" звернулися до приватної клініки, що розташована неподалік закладу, повідомила Суспільному виконувачка обов’язків директора медустанови Ольга Лобова. За її словами, найпоширеніші травми — струси головного мозку, забої та рвані рани різних частин тіла.
  • За даними міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, атака була здійснена з бомбардувальника ТУ-22 ракетою Х-22 з території Курської області РФ. На приміщення ТРЦ скинули приблизно 900 кілограмів вибухівки.
  • Пізніше зранку 28 червня у Міноборони РФ визнали удар по Кременчуку. Там заявили, що "поцілили у склад зі зброєю і боєприпасами на заводі у Кременчуці". Детонація боєприпасів начебто викликала пожежу у ТРЦ, який, як стверджують у російському Міноборони, “не функціонував”.
  • Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба своєю чергою заявив, що за реакцією РФ на обстріл ТЦ у Кременчуці "огидно спостерігати".

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 126. Текстовий онлайн

Російські військові отримують зарплати за війну в Україні через "Газпромбанк" — Схеми

Наслідки обстрілу ТЦ у Кременчуці: що відомо за добу після удару

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок