"Першим вийшов, аби прикрити своїх хлопців", – друзі про Атанаса Іванова, ім'ям якого пропонують назвати вул. Лермонтова

"Першим вийшов, аби прикрити своїх хлопців", – друзі про Атанаса Іванова, ім'ям якого пропонують назвати вул. Лермонтова

"Першим вийшов, аби прикрити своїх хлопців", – друзі про Атанаса Іванова, ім'ям якого пропонують назвати вул. Лермонтова
Атанас Іванов. Фото надане Вікторією Тютюнник

Запорізький спортсмен та кандидат у майстри спорту з важкої атлетики, морський піхотинець Атанас Іванов загинув 7 березня, захищаючи український Маріуполь. У Запоріжжі на його честь пропонують перейменувати вулицю Лермонтова. Така пропозиція з'явилася на сайті електронних петицій міста 23 червня й вже набрала понад 500 голосів із 750 необхідних для розгляду.

Суспільне поспілкувалося з ініціаторами петиції друзями захисника.

Атанас
Фото: Суспільне Запоріжжя

Спортсмен, друг, людина, яка завжди могла прийти на допомогу – так відгукуються про запоріжця Атанаса Іванова його друзі.

"Мені було три роки, ми з ним познайомилися і почали дружити. Я маленький був, він за мною доглядав, гуляв зі мною", – розповідає друг загиблого Олексій Дмитренко.

Також друг Атанаса, Богдан Тютюнник розповідає, що вважав його своїм авторитетом:

"Він мене навчав, як правильно спілкуватися з сестрами, з батьками, тому що у мене з цим були проблеми. Тобто, я не поважав своїх батьків та своїх сестер".

З 10 років Атанас Іванов захопився важкою атлетикою. Тренувався в обласній спеціалізованій дитячо-юнацькій спортивній школі олімпійського резерву імені Жаботинського.

Атанас
Фото: Суспільне Запоріжжя

Брав участь у міських та обласних змаганнях і чемпіонатах України з важкої атлетики. Посідав призові місця.

"Підіймав він 115 кілограмів, найбільшу вагу над головою. Займався 6 років. Для нього цей вид спорту був всім", – каже Олексій Дмитренко.

У 2020-му році Атанас Іванов підписав контракт зі Збройними силами України. Служив у морській піхоті.

Під час повномасштабної війни Росії проти України запоріжця перевели служити з Миколаєва під Маріуполь. 7 березня, під вогнем диверсі́йно-розві́дувальної гру́пи, 21–річний морський піхотинець загинув, розповідає однокласниця бійця Катерина Головіна:

"Їх переміщали з місця на місце, постійно був під обстрілами, не було постійного місця оборони. Через це російські ДРГ підійшли надто близько. Атанас в цей час просто, не задумуючись, перший вийшов, аби прикрити своїх хлопців, друзів, щоб вони обійшли. І сам потрапив під вогонь".

Атанас
Катерина Головіна. Фото: Суспільне Запоріжжя

Атанаса Іванова посмертно нагородили орденом “За мужність” III ступеня. Коли рідні зможуть попрощатися з ним – невідомо, адже тіло морського піхотинця не знайшли – сказав Олексій Дмитренко.

Аби увічнити пам'ять найріднішої людини, вони просять перейменувати вулицю Лермонтова у Запоріжжі на честь бійця. Петицію з такою пропозицією створила Вікторія Тютюнник – колишня дівчина Атанаса Іванова.

На питання, чому саме вулицю Лермонтова пропонують для перейменування, пояснює: цією вулицею Атанас ходив на навчання, поруч з нею вчився.

"Ми замислювались над тим, щоб змінити ту вулицю, яка вже є Іванова. Але, оскільки вулиця Іванова названа на честь запорізького захисника від фашистів у 20 столітті, вирішили, що не треба, тому що ми маємо шанувати всі наші покоління і пам'ятати".

Станом на 28 червня петиція зібрала понад 500 голосів із 750 необхідних, щоб її розглянули на сесії міськради. До кінця збору підписів залишилося 55 днів.

Читайте також: Перейменування вулиць у Запоріжжі: для 20 з них підібрали нові назви

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber або в Telegram

На початок