Байден підписав закон про посилення контролю за обігом зброї у США

Байден підписав закон про посилення контролю за обігом зброї у США

Байден підписав закон про посилення контролю за обігом зброї у США
. AP

Президент США Джо Байден підписав закон щодо боротьби з насильством, який є першим за останні десятиліття федеральним законом про контроль над обігом зброї, повідомляє CNN.

"Дасть Бог, це врятує багато життів. Хоча цей законопроєкт не робить всього, що я хочу, він включає дії, до яких я давно закликав, які рятуватимуть життя", — сказав Байден у Білому домі, підписуючи законопроєкт.

Закон ухвалили після недавніх розстрілів в початковій школі Увалде (Техас) і супермаркеті в Буффало (Нью-Йорк).

Новий закон містить жорсткіші перевірки біографічних даних для покупців зброї у віці молодше 21 року, а також дозволяє перешкоджати через суд в отриманні вогнепальної зброї людям, які вважаються загрозою. Зокрема закон забороняє мати зброю тим, хто був засуджений за жорстоке поводження або за домашнє насильство.

При цьому закон дозволяє засудженим за дрібні злочини, пов'язані з домашнім насильством, поновити свої права на зброю через п'ять років, якщо вони не скоювали інших злочинів.

Документ також передбачає виділення штатам 750 млн доларів на реалізацію програм кризового втручання. Йдеться про те, щоб на підставі судових постанов тимчасово позбавити людей, які перебувають у кризовій ситуації, доступу до вогнепальної зброї. Кошти можуть бути спрямовані і для інших програм кризового втручання, таких як суди з психічного здоров'я, у справах про наркотики чи у справах ветеранів.

Що відомо

  • Сенат США ввечері 23 червня ухвалив законопроєкт щодо боротьби з насильством, який є першим за останні десятиліття федеральним законом про контроль над обігом зброї.
  • 15 травня в американському місті Буффало (штат Нью-Йорк) сталася наймасовіша стрілянина у 2022 році. 14 травня 18-річний Пейтон Ґендрон відкрив стрілянину в супермаркеті, поранивши трьох людей і вбивши десятьох. Зловмисник перебуває під вартою і, ймовірно, страждає на психічні захворювання.
  • 16 травня у США щонайменше одна людина загинула і четверо отримали важкі поранення після стрілянини в пресвітеріанській церкві в Лагуна-Вудс у штаті Каліфорнія.

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок