183 топоніми пропонують перейменувати у Вінниці

183 топоніми пропонують перейменувати у Вінниці

183 топоніми пропонують перейменувати у Вінниці
. Вулиця Вінниці. Фото: Суспільне

Нові назви для 183 вулиць, провулків, проїздів та площ запропонувала на обговорення вінничанам Рада з питань історії, культурної спадщини та топоніміки. Перелік попередній. Його змінюватимуть відповідно до пропозицій містян, розповів Суспільному директор КЗ "Музей Вінниці" Олександр Федоришен.

183 топоніми пропонують перейменувати у Вінниці
Суспільне Вінниця

Рада, до якої входять історики, культурологи та краєзнавці, у підготовці переліку топонімів використовувала сім принципів, каже директор обласного архіву Юрій Легун.

"Це принцип патріотизму. Це принцип історичності, ми тут всі історики. Для нас важливий принцип локальності. Ми постійно говоримо про "Вінницяцентричність", тобто історія Вінниці, регіональні діячі, місцеві діячі, місцеві явища. Звичайно, важливим є принцип вшанування героїв, але він водночас є складним. Новим став принцип, якого в нас не було в 15-16 році, який ми застосовуємо, це підхід вдячності до наших союзників", — каже Юрій Легун.

183 топоніми пропонують перейменувати у Вінниці
Суспільне Вінниця

Краєзнавиця Тетяна Кароєва каже, що, опрацьовуючи пропозиції, прагнули повернути історичні назви. Увагу приділили такому мікрорайону, як Старе місто, звідки розпочалася розбудова Вінниці.

Важливо, аби містяни долучалися до обговорення, каже Олександр Федоришен. Так, жителі вулиці Добролюбова звернулися з колегіальним зверненням, аби її перейменували на Романа Шухевича — діяча українського революційно-визвольного руху, каже викладачка педуніверситету Ольга Коляструк.

"Ми маємо змінити формат ставлення до нашої дуже складної історії в роки Другої світової війни. Нам треба переосмислювати нашу історію радянську як історію окупаційну. Це була влада "совєтів", які чинили злочини від моменту своєї появи і впродовж всієї історії", — каже Ольга Коляструк.

Вулицю 8-го Березня пропонують перейменувати на Славетну. Так у Середньовіччі зверталися до вільного городянина. А назву однойменної площі змінити на Царина – історична назва місцини, йдеться в обґрунтуванні: "на українських теренах "цариною" називали окраїну населеного пункту або вигін для худоби на окраїні поселення".

"Від 15-го року для нас було важливо відійти від радянської практики, коли у всіх містах назви вулиць однакові. В кожному місті є певний стандарт прізвищ. Ми відходили від цього через локалізацію", каже Тетяна Кароєва.

183 топоніми пропонують перейменувати у Вінниці
Суспільне Вінниця

Історичну назву пропонують повернути і вулиці Петра Запорожця. Нова назва — Запорізька. Її вона отримала 1910 року. Вулицю Гастелло пропонують перейменувати на Василя Гречулевича — православного священника Брацлавського повіту, популяризатора духовного Слова українською мовою, уродженця Вінниччини.

У понеділок, 20 червня, вінничанин Сергій Фазульянов зареєстрував петицію, у якій просить вулицю Пушкіна перейменувати на князя Ольгерда. За три дні вона зібрала 62 підписи з 350 необхідних. Вона теж буде розглянута під час обговорення, кажуть історики. Її пропонують назвати на честь художника Казимира Малевича — представника українського мистецького авангарду.

Наразі, до мерії надійшло більш ніж 250 звернень від містян. Їх вони надсилали на електронну пошту, голові міськради та його заступникам. Триватиме збір пропозицій до 25 серпня.

Читайте також

  • У Вінниці змінять рух транспорту на Староміському мосту
  • У Вінниці просять перейменувати вулицю, на якій розташована будівля міськради
На початок