Як почувається бізнес під час війни ― розповідає економічний експерт

Як почувається бізнес під час війни ― розповідає економічний експерт

Ексклюзивно
Як почувається бізнес під час війни ― розповідає економічний експерт
Люди в черзі до магазину в селищі Клавдієво. Фото: УНІАН

За даними Держстату, у 2021 році обсяги роздрібної торгівлі в Україні зросли майже на 11%. Але під час війни торгівля як галузь зазнає ударів, і станом на початок червня її збитки перевищили 50 млрд гривень.

Що купують українці, які дефіцити на ринку, як зросли ціни та як почувається малий і середній бізнес в умовах війни. В ефірі Українського радіо ці питання прокоментував Андріян Фітьо, експерт з економіки, керівник Українського центру стратегій і розвитку.

Наскільки це сильний удар для української економіки

Це досить вагомий удар для економіки. За 2021 рік ВВП України становив приблизно 5,7 трильйона гривень, у доларовому еквіваленті це 190 мільярдів. Тепер наш ВВП значно скорочується, тобто відбувається суттєве звуження нашої економічної бази. І пов’язано це, в першу чергу, із серйозним падінням доходів населення. У понад 30‒40 % населення доходи впали або до нуля, або на 70‒80 %.

Яким чином можна запустити економіку в цих умовах

Є дві складові падіння економіки ― енергоносії та продукти харчування. Вартість енергоносіїв зросла. Частина нашої території окупована, немає доступу до харчів, відповідно, виникають певні дефіцити як по енергоносіях, так і по продуктах харчування. Плюс падіння доходів населення. Усе це сприяє виникненню рецесії в Україні. Як із цього виходити. Звісно, підтримка західних партнерів тут є визначальною. Але є діяльність в умовах війни, яку нам треба продовжити. Це, наприклад, забезпечення наших військових. Можна робити їжаки і розставляти по дорогах, але вони не впливають на ВВП. А можна створювати технологічні засоби ураження противника з використанням IT-технологій. Тобто шукати ті ніші, котрі ми можемо вдосконалювати і пропонувати західним партнерам на експорт. А вони будуть платити живі гроші.

Про хвилі дефіциту на товари і послуги

Нам треба переходити на рейки лімітованої мобілізаційної економіки. Попереджати людей, що, можливо, будуть введені соціальні картки, лімітувати певне споживання. Одна з наших проблем ― низьке забезпечення енергоресурсами, це впливатиме на логістичні зв’язки. Сьогодні ми вже бачимо здорожчання певних груп продуктів харчування десь на 20‒25 %. Хоча, наприклад, зараз зменшилась ціна на борошно, картоплю. Щодо солі. Це один зі стратегічних продуктів, який фактично виробляється на сході України. Зараз біля Соледара ведуться активні бойові дії, перекрито трасу Бахмут-Сєвєродонецьк. Підприємство зупинене, а це 95 % виробництва солі в Україні. На заході України є Солотвино, Калуш, Дрогобич, але попиту вони не наситять. Тому на сіль варто вводити певні ліміти.

Щодо превентивних заходів з підтримки економіки, Андріян Фітьо зазначив: "Президент створив відповідну Раду економічного відродження України. Прем’єр-міністр оголосив, що з наступного місяця програма вже буде готова. Судячи з тез, це досить вагоме напрацювання, яке дає нам впевненість, що в Україні все буде гаразд.

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок