Масового виробництва більше немає: як війна вплинула на вартість овочів на Харківщині

Масового виробництва більше немає: як війна вплинула на вартість овочів на Харківщині

Масового виробництва більше немає: як війна вплинула на вартість овочів на Харківщині
. Суспільне Харків

Масового виробництва овочів у Харківській області, яке було до повномасштабного вторгнення Росії, нині немає.

Про це в етері "Українського радіо Харків" розповіла економістка, професорка катедри менеджменту державного біотехнологічного університету Таміла Олійник.

За її словами, раніше масово вирощували помідори, огірки, капусту в Чугуївському районі, однак зараз частина населених пунктів тимчасово окупована. З південних областей плодово-ягідну продукцію також не везуть через окупацію.

"У південних регіонах огірки коштують 2 грн за кг. Спочатку там продавали по 20 грн, коли в нас коштували 75 грн. Сюди продукція не може бути доставлена, її не пропускають", — каже Олійник.

Ціни на моркву, капусту, цибулю, кабачки та картоплю нового врожаю в Харківській області стартують від 40-45 грн, на помідори — у межах 70 грн.

"Цвітної капусти в нас зараз дуже мало і вона дуже дорога", — сказала економістка.

На її думку, в регіоні необхідно створити страховий продовольчий фонд.

"Щодо борщового набору, цю продукцію можна зберігати в підвальних приміщеннях. Треба ще враховувати повернення людей і зміну попиту. Потрібно закупити у людей продукцію борщового набору, яка може зберігатися. Має бути забезпечене внутрішнє споживання й виробництво. Треба орієнтуватися на захист внутрішнього товаровиробника", — сказала Олійник.

Що відомо

  • Через військові дії в регіоні пасічники, чиї господарства розташовані на тимчасово окупованих територіях Харківщини, не мають змоги працювати.
На початок