"Херсон — це Україна": як допомагають переселенцям у вінницькому координаційному центрі

"Херсон — це Україна": як допомагають переселенцям у вінницькому координаційному центрі

"Херсон — це Україна": як допомагають переселенцям у вінницькому координаційному центрі
. Координаційний центр підтримки жителів окупованої Херсонщини "Херсон — це Україна" відкрили з 6 червня у Вінниці. Фото: Суспільне

Близько тисячі переселенців з Херсонщини відправили заявки на отримання консультацій до координаційного центру "Херсон — це Україна". Його відкрили з 6 червня у Вінниці. За три дні центр особисто відвідали 50 людей. Про це Суспільному розповіла координаторка центру Галина Лугова.

У центрі можна отримати психологічну допомогу та юридичну консультацію. Також тут допоможуть із пошуком житла чи роботи, контактами гуманітарних штабів, де можна отримати їжу та одяг. Усе це безкоштовно.

"Одна найголовніша потреба — це пошук роботи. Люди хочуть мати хоч невеличкий дохід. Влаштування в дитячий садочок, просять гаджети. У нас тестування іде і немає як готуватися до них", — каже Галина Лугова.

За словами Лугової, люди часто запитують як закрити ФОП, куди звернутися, аби отримати паспорт та як оформити виплати на дитину.

"На сьогодні, за даними телеграм-каналу, звернулися майже 1000 жителів окупованої Херсонщини. На прийом прийшли 50 людей. Люди, йдучи за допомогою, хочуть, щоб почули їхнє горе, їхню проблему і підтримали їх", — говорить Галина Лугова.

Знайти дитсадок для 2-річної доньки Богдани, щоб влаштуватися на роботу, хоче переселенка з Херсону Марія Кузнєцова. Про відкриття центру дізналася із соцмереж.

"Хотіли б дізнатися, чим тут можуть допомогти, тому що самим у новому місті важко. Мені головне влаштувати дитину до садочка, дитяче харчування, памперси, тому що не скрізь є потрібні розміри. Не звикли байдикувати, хочеться на роботу, але все впирається в садочок. Шукаємо куди прилаштувати дитину. Тут пообіцяли допомогти", — розповідає Марія Кузнєцова.

руся координаційний центр
Фото: Суспільне

До координаційного центру по допомогу прийшла вінничанка Ніна Прокопчук. У Херсоні в окупації її донька. Вірить, що тут зможуть допомогти вивезти доньку на територію, підконтрольну Україні.

"Вона вже три місяці в окупації. Звʼязку немає з першого червня, вона там як у вакуумі. Останній раз з нею говорила 6 числа 1 секунду. Вона сказала, що жива і все", — каже Ніна Прокопчук.

Допомогу у центрі можуть отримати не лише мешканці Херсонщини, а й переселенці з інших регіонів, де нині ведуться активні бойові дії. До співпраці залучатимуть усі волонтерські організації і підприємства, котрі працюють на території Вінниччини.

Центр знаходиться на четвертому поверсі Прозорого офісу, що на проспекті Космонавтів.

Читайте також

  • "Лікарі без кордонів": на Вінниччині мобільний шпиталь надає допомогу переселенцям
  • Врятував населення та екіпаж: вінницький ліцей носитиме ім'я льотчика Дмитра Майбороди
На початок