Радіаційний фон на Черкащині перебуває в межах норми

Радіаційний фон на Черкащині перебуває в межах норми

Радіаційний фон на Черкащині перебуває в межах норми
. Суспільне Черкаси

Радіаційний фон на Черкащині не перевищує допустимих меж. Про це Суспільному повідомив начальник обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

За словами Віталія Постриганя, станом на 1 червня в області показники не перевищують властивий для цих територій природний рівень гамма-фону. Потужність дози гамма-випромінювання на контрольованій метеостанціями території становить 12 – 14 мкР/год.

"Показник рівня гамма-фону в містах Золотоноша, Канів, Черкаси становить 12 мкР/год, у місті Чигирин – 13 мкр/год, у містах Жашків, Сміла, Умань та в селі Озірна Звенигородського району – 14 мкР/год", – розповів він.

Віталій Постригань сказав, що рівні гамма–фону є безпечними для здоров’я людини.

Що відомо

  • За інформацією Українського гідрометцентру, станом на 31 травня 2022 року найвищий показник радіаційного фону був зафіксований метеостанцією "Чорнобиль" і становив 21 мкр/год, що нижче від контрольного рівня природного радіаційного фону.
  • Радіаційна ситуація на території Україні є контрольованою і знаходиться в межах значень попередніх років спостережень.
  • Чорнобильська та Запорізька атомні електростанції перебували під контролем російської армії, що унеможливлювало забезпечення контролю на цій території.
  • 30 березня в Раді повідомили, що система моніторингу рівня радіаційного забруднення на Чорнобильській АЕС не працює вже п'ять днів. Станом на 25 березня було виявлено перевищення в понад сім разів.
  • Унаслідок дій російської армії в екосистемах поблизу Чорнобильської АЕС за останні два тижні (14—25 березня — ред.) зафіксовано загоряння на площі понад 8 700 гектарів, розповів начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.
  • Російські військовослужбовці, які захопили Чорнобильську АЕС та інші об‘єкти в Зоні відчуження, 31 березня залишили ЧАЕС і двома колонами вирушили в бік українського кордону з Республікою Білорусь.
  • Рівень гамма-фону в природному середовищі формується в основному радіонуклідами земної кори (уран, торій) та космічним випромінюванням.
  • Для території України космічна складова випромінювання становить близько 4,0–7,0 мкР/год.
  • Потужність дози від радіонуклідів, що входять до складу гірських порід та ґрунтів, залежно від геоморфологічних умов змінюється від 3 до 14 мкР/год.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Читайте також

На початок