"Не лише гуманітарна допомога українцям": як під час війни працює Червоний Хрест України

"Не лише гуманітарна допомога українцям": як під час війни працює Червоний Хрест України

Ексклюзивно
"Не лише гуманітарна допомога українцям": як під час війни працює Червоний Хрест України
. Фото: Павло Розенко / Facebook

Якими є напрямки та результати роботи під час війни Товариства Червоного Хреста України? Якою є роль Червоного Хреста в організації "зелених коридорів" для евакуації населення? Як організація допомагає внутрішньо переміщеним особам та українцям на звільнених територіях? Більше про це в ефірі Українського радіо розповів віце-президент Товариства Червоного Хреста України Павло Розенко.

Про діяльність Червоного Хреста України

Ми є найбільшою незалежною громадською організацію в Україні, яка надає гуманітарну допомогу і допомагає нашим цивільним співгромадянам. На сьогоднішній день ми маємо понад 250 філій в усіх куточках нашої країни, об'єднуємо понад 8000 волонтерів.

Безумовно, серед основних напрямків діяльності Червоного Хреста в Україні — надання гуманітарної допомоги, грошової допомоги, послуг, зокрема першої невідкладної медичної допомоги. Наші волонтери займаються евакуацією населення.

Фактично всі види соціальних та медичних послуг сьогодні Червоний Хрест надає Україні і, маючи можливість сьогодні і велику чисельність нашої організації, ми надаємо таку допомогу як на територіях, які підконтрольні українській владі, так і на лінії зіткнення, на лінії бойових дій і на тимчасово окупованих територіях.

Ми не є представництвом Міжнародного комітету Червоного Хреста. Міжнародний комітет Червоного Хреста — це окрема організація, яка має міжнародний статус і яка сьогодні має відповідний мандат від Організації Об'єднаних Націй. У них є окреме представництво в Україні, і вони мають особливий мандат та особливу місію.

У нас є контакти і діалог з Міжнародним комітетом Червоного Хреста, але ми самостійно визначаємо напрямки нашої діяльності, самостійно діємо і намагаємось ефективно допомагати, знаючи проблематику, акценти, на яких треба зупинятися саме в Україні, і намагаємося діяти ефективно з точки зору допомоги нашим громадянам у цей непростий час.

Про витрати організації

Міжнародний комітет Червоного Хреста і Червоний Хрест України — незалежні організації, тому ні ми не маємо права впливати на те, як вони витрачають кошти, ні вони не мають права вказувати нам, куди і як витрачати кошти. Але на етапі роботи і співпраці ми намагаємось координувати наші зусилля, тому що ми найкраще знаємо, які потреби мають українці щодо надання відповідної допомоги.

На сьогоднішній день ми маємо успішний досвід спільних проектів, зокрема нещодавно ми разом з Міністерством соціальної політики в тристоронньому форматі домовилися і підписали відповідну угоду, що ми беремо на себе фінансування грошової допомоги внутрішньо переміщеним особам. 2500 гривень кожній внутрішньо переміщеній особи буде виділено з боку спільного фінансування Міжнародного комітету Червоного Хреста і Червоного Хреста України. В цю програму Міжнародний комітет Червоного Хреста вкладає близько 1,5 млрд гривень, а ми — 500 млн гривень.

Уперше в історії Червоного Хреста України ми почали повністю оприлюднення всієї своєї фінансової звітності. Тобто на нашому сайті та у соціальних мережах ви можете знайти нашу фінансову звітність і побачити в режимі фактично живого часу, скільки ми залучаємо міжнародної або спонсорської допомоги з різних джерел і куди ці кошти витрачаються. Я думаю, що прозорість фінансування — це один із моментів, який має формувати і довіру до тої роботи, яку робить Червоний Хрест України.

Про допомогу вимушеним переселенцям

Починаючи з 24 лютого, ми активно були включені у всі процеси, які пов'язані з внутрішньо переміщеними особами, зокрема ми дуже активно допомагали і тим людям, які виїжджали за межі нашої держави. На всіх контрольно-пропускних прикордонних пунктах були розгорнуті наші штаби, і ми в постійному режимі допомагали людям, зокрема надавали відповідну гуманітарну та психологічну допомогу. Після того, як ми не бачимо вже такого навантаження на кордоні, ми переключилися у Західній та Центральній Україні на постійну щоденну допомогу внутрішньо переміщеним особам.

Є різні види підтримки внутрішніх переселенців, зокрема грошова допомога, яка буде виділятися через Червоний Хрест України та Міжнародний комітет Червоного Хреста. Вже сьогодні через портал "Дія" внутрішньо переміщені особи можуть отримати цю допомогу.

Є інші складові цього процесу, наприклад, надання гуманітарної допомоги, зокрема це товари першої необхідності, медикаменти, продукти харчування. Основна діяльність здійснюється з місцевими органами влади, коли місцеві органи влади формують заявки до Червоного Хреста України, де вказують, який вид гуманітарної допомоги для них найбільш актуальний в їхньому місті чи селі, зокрема для внутрішньо переміщених осіб.

Про допомогу громадянам на звільнених територіях

Ми працюємо з місцевими органами влади і з безпосередньо з людьми щодо закупівлі будівельних матеріалів для потреб людей, які хочуть здійснити невеличкий ремонт своїх будинків. Також ми беремо участь у доволі великих проектах з відновлення місцевої інфраструктури.

Нещодавно спільно з Міжнародним комітетом Червоного Хреста ми під'єднали місто Ірпінь до водоканалу міста Києва. Ми проклали за рахунок наших коштів 7 км трубопровідного магістралі і підключили місто Ірпінь до водопостачання з Києва, і десятки тисяч людей змогли отримати собі питну воду для того, щоб вже відновлювати свою життєдіяльність.

Щодо питної води, то зараз непроста ситуація в Миколаєві, де теж був розбомблений теж водоканал і місто залишились без питної води. Червоний Хрест України закупив відповідні станції фільтрації води і на певних точках ми здійснюємо сьогодні роздачу питної води, а також допомагаємо місту щодо відновлення централізованого водопостачання.

Про надходження до бюджету Товариства Червоного Хреста України

Наш бюджет формується виключно за рахунок пожертв громадян і допомоги міжнародних організацій та бізнес-структур. Ми чітко звітуємо про кожну копійку, яку ми отримуємо, у нас налагоджена ця діяльність і до нас є певна довіра.

З 24 лютого наша організація залучила понад 1 млрд гривень до власного бюджету з різних джерел. В основному — це наші міжнародні партнери і різні товариства Червоного Хреста та Червоного Півмісяця з різних країн світу.

Ми абсолютно чітко розуміємо, куди нам спрямовувати кошти і беремо різні форми допомоги людям. Ми намагаємось дуже щільно контактувати з урядом, щоб знати їх потреби. Я думаю, що незабаром ми спільно профінансуємо урядову програму компенсації за житлово-комунальні послуги людям, які приймають внутрішньо переміщених осіб. Основна наша місія — безпосередньо допомагати людям. І наша організація на свої власні потреби виділяє мінімум коштів. Все в основному ми передаємо на гуманітарну допомогу.

У нас збільшилося число людей, які працюють в наших загонах швидкого реагування. І сьогодні по всій Україні ми маємо ці загони на рівні тисячі людей, хоча до моменту вторгнення це було 300 людей. Це люди, які безпосередньо працюють разом з ДСНС на завалах, евакуюють людей, надають їм першу невідкладну допомогу.

Також у нас збільшилася також кількість волонтерів. Якщо в звичайний час у нас було до 3000 волонтерів, то сьогодні — близько 8000 волонтерів приєдналося до нашої діяльності. Але суть діяльності волонтерів — це безкоштовна діяльність. Ми намагаємось допомагати нашим волонтерам у вирішенні різних питань, офіційно страхуємо їх життя, але все ж таки основа волонтерство — це поклик душі. Тому від спочатку активних бойових дій витрати на діяльність апарату Червоного Хреста суттєво не збільшилася.

Про реформування організації

Реформу Червоного Хреста України ми почали два роки тому, зокрема йдеться і про зміну структури, і про відкритість фінансування, більш активну міжнародну політику та співпрацю з міжнародними організаціями, залучення коштів з різних джерел.

Ми продовжуємо цю реформу і структурну перебудову, а також залучаємо нових людей. У нас працюють дуже багато людей, які мають досвід роботи в Червоному Хресті 10, 15 та 20 років, і це разом з ними ми навчаємось новим підходам до діяльності таких організацій, як Червоний Хрест України, і ми змінюємося.

Наша діяльність під час всіх активних бойових дій показує, що ми не залишилися на рівні, який був 3—4 роки тому. Ми показуємо вже себе як ефективна структура, яка може допомагати людям. З початку загострення війни вже понад 1,5 млн українців отримали від нас допомогу. Понад 150 тисяч українців евакуювали лише тільки ми з гарячих точок. Тобто ми сьогодні є найбільшою в Україні громадською організацією, яка надає допомогу людям. Ми цим пишаємось і на цьому не зупиняємось.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 92. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок