З початку вторгнення РФ у Золочівській громаді на Харківщині загинули 26 людей

З початку вторгнення РФ у Золочівській громаді на Харківщині загинули 26 людей

З початку вторгнення РФ у Золочівській громаді на Харківщині загинули 26 людей
. Золочів, Харківська область, травень 2022 року, Фото: Суспільне Харків

З початку повномасштабного російського вторгнення від обстрілів армії окупантів у Золочівській громаді загинули 26 цивільних. Близько 60 людей поранені. Понад 700 будівель громади пошкоджені.

Про це "Українському радіо Харків" 19 травня розповіла заступниця голови Золочівської громади Оксана Верхогляд. За її словами, через обстріли близько 60% територій незасіяні.

"Артилерійські обстріли Золочева майже припинилися, але посилилися обстріли навколишніх сіл. Найбільше страждають наші сільгосппідприємства, у них точково прилітають ракети, по наших найбільших годувальниках. Це не дало більшості сільгосппідприємствам ні посіятися, ні забезпечити діяльність ферм. У нас у Світличному, Удах ферми розстріляні, корови, вівці… Усе це знищено. Більша частина прикордонної смуги не посіяна, тому що і нічим, техніка розбита, і поля заміновані. Коли спочатку намагалася виходити техніка, їх розстрілювали", — розповіла Верхогляд.

Читайте також: На Харківщині російська ракета поцілила в трактор у полі: поранений тракторист

У громаді до повномасштабного вторгнення проживали близько 22 тисяч людей.

"Багато людей виїхали з самого Золочева, коли у квітні були масові обстріли. Багато людей перемістилися просто в інші села у нашій громаді", — говорить Верхогляд.

У перший місяць війни магазини у громаді не працювали.

"На сьогодні продукти підвозять, є проблема тільки з будівельними матеріалами й з аптечними закладами, які зупинили роботу. Банківські установи та банкомати не працюють, є проблема з готівкою. Але продукти можна купити за допомогою картки. У прикордонних зруйнованих селах є проблема з електроенергією, зі зв'язком та водопостачанням. Наші електрики під небезпекою намагаються виїжджати, підіймати ці лінії", — сказала Верхогляд.

Що відомо

  • Золочівська громада Харківської області перебуває під російськими обстрілами постійно з моменту вторгнення. 1 травня російська армія зруйнувала на території громади житлові будинки, школи, підприємства. 5 травня російський снайпер вбив 68-річного жителя села Макарове. Російська ракета 7 травня зруйнувала музей Григорія Сковороди у Золочівській громаді. 17 травня під обстріл потрапило село старовірів Гур'їв Козачок. У селищі Золочів російська армія знищила будинок 97-річного ветерана Другої світової війни Івана Лисуна.
  • 18 травня російські військові обстріляли село Цапівка поблизу Золочева. Артилерія окупантів вдарила по місцевому сільгосппідприємству. Поранених та загиблих внаслідок обстрілу не було.

Читайте також

"Російський сором": наслідки обстрілів Золочівської громади на Харківщині — відео

На початок