У Луцьку вшанували пам’ять загиблих кримських татар

У Луцьку вшанували пам’ять загиблих кримських татар

У Луцьку вшанували пам’ять загиблих кримських татар
. Суспільне Волинь

Лучани, переселенці та представники влади вшанували пам’ять загиблих кримських татар. Усього зібралося півтора десятка людей, – розповів Суспільному голова громадської організації "Кримські татари Волині" Сервер Зейнідінов.

18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу та боротьби за права цих людей.

Біля пам’ятного знаку жертвам політичних репресій, що на Замковій площі, люди поклали квіти та пригадали події майже 80-річної давності.

Півтора десятка людей у Луцьку вшанували пам’ять загиблих кримських татар
18 травня відзначають День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Суспільне Волинь

Зі слів голови громадської організації "Кримські татари Волині" Сервера Зейнідінова, понад 250 тисяч кримських татар було депортовано з Криму. Але, за самопереписом національного руху, – понад 400 тисяч, із них 45 % загинуло у цій депортації.

"Це трагічна дата в історії кримськотатарського народу. Якщо ми не будемо пам’ятати ці трагічні дати, то історія — жорстока штука. Вона буде знову і знову нам нагадувати про ці події або повторюватися ця історія", — каже Сервер Зейнідінов.

Зараз на Волині постійно проживає три кримськотатарські родини.

Що відомо

  • В Україні щорічно 18 травня відзначається День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Відповідну Постанову Верховна Рада прийняла у 2015 році. Цього дня згадують кримських татар, яких примусово вивезли з Криму в 1944 році. Для багатьох із них заслання обернулося поневірянням, голодом і смертю.
  • Головна хвиля депортації відбулася 18-20 травня 1944 року. Тривала Друга світова війна. 13 травня 1944 року армія нацистської Німеччини відступила з Криму, й півострів перейшов під контроль радянської влади. За наказом з Москви бійці НКВД зігнали до залізничних вагонів майже все кримськотатарське населення, яке залишалося на півострові, та відправили в бік Узбекистану.
На початок