Російський генерал, який бомбив Сирію, віддав наказ обстріляти Харків "Смерчами" — CNN

Російський генерал, який бомбив Сирію, віддав наказ обстріляти Харків "Смерчами" — CNN

ЗМІ
Російський генерал, який бомбив Сирію, віддав наказ обстріляти Харків "Смерчами" — CNN
. Суспільне Харків | CNN

За наказом російського генерала Олександра Журавльова, який командував військовою операцією у Сирії у 2016 році, 27 та 28 лютого Харків обстріляли касетними ракетами "Смерч" — боєприпасами, забороненими міжнародними угодами.

Про це йдеться у розслідуванні американської компанії CNN.

27 та 28 лютого Росія запустила по Харкову 300-мм касетні ракети "Смерч" — снаряд, який випускає 72 бойових елементи на площу розміром з футбольне поле. Усього CNN відстежило 11 таких ракет, які приземлилися у місті за два дні.

Згідно з результатами розслідування, ракети випустила 79-та реактивна артилерійська бригада, що базується у Бєлгородській області. Бригада підпорядковується Західному військову округу — одному з п'яти військових округів РФ. З 2018 року його очолює російський генерал Олександр Журавльов.

Російський командувач військовою операцією в Сирії віддав наказ обстріляти Харків "Смерчами" — CNN
Розслідування базується на аналізі відео соцмереж; фото Human Rights Watch, Amnesty International. Висновки журналістів підтвердила українська військова розвідка. Ракети "Смерч" по Харкову випустили з території Бєлгородської області. Фото: CNN

CNN з посиланням на кількох військових експертів стверджує, що генерал Журавльов є єдиним офіцером у його окрузі, який має повноваження віддавати накази щодо запуску ракет "Смерч".

Кремль та Міністерство оборони не відповіли на запит видання щодо коментаря.

Аналогічні ракети РФ використовувала у Сирії, коли у 2015 році втрутилася для підтримки президента Башара Асада та придушення повстанських сил, йдеться у матеріалах розслідування.

Уроки з Сирії

У 1980-му році нині 57-річний Журавльов служив у колишній Чехословаччині у складі російських військ. Його тричі відправляли до Сирії, під час другого перебування в країні у 2016 році він став командувачем російських військ.

Під його командуванням війська РФ посилили атаку на густонаселене місто Алеппо, яке на той момент контролювали озброєні повстанці. Росія вдалася до наступної тактики: облога, голодування, бомбардування та підкорення.

За командування Журавльова збільшилася кількість атак касетними боєприпасами, що призвело до значних втрат серед цивільного населення.

За один місяць військові РФ застосували касетні ракети 137 разів. За даними Центру документації порушень, які фіксували порушення прав людини у Сирії, це на 791% більше, аніж за попередні 8 місяців військової операції.

"Смерч" у Харкові

Десятки очевидців з кількох мікрорайонів Харкова розповідали, що після обстрілів 27 та 28 лютого вулиці були вкриті пораненими, палаючими автівками та розбитим склом. Один з харків'ян розповів, що лише у його будинку внаслідок одного ракетного удару було до десятка поранених.

"Вони створюють багато крихітних уламків, які потрапляють у різні місця, вікна та людей", — розповів Юрій Брайко.

Марія Кірюхіна стояла в черзі за водою з двома пляшками, коли почула над головою свист. Численні уламки влучили їй у ногу, руку та чоло. Чоловік поруч втратив два пальці.

"Я відчула, що моя нога та стегно розірвані", — говорить Марія.

На відео зі соцмереж видно, як з її ноги ллється кров, а за пару метрів лежить відрізана нога.

Російський командувач військовою операцією в Сирії віддав наказ обстріляти Харків "Смерчами" — CNN
"Смерч" влучив в автівку у Харкові, лютий 2022 року. Фото: CNN

Сирійсько-американський хірург-ортопед Самер Аттар працював в Алеппо під час облоги міста. Лікар приїхав зі свого рідного Чикаго до України після початку повномасштабного вторгнення Росії, щоб допомагати пораненим. Аттар описав рани, які він лікував у Харкові та в Алеппо у 2016 році, як "однакові".

Заборонені боєприпаси "Героя РФ"

Використання касетних бомб заборонено міжнародною угодою — Конвенцією про касетні боєприпаси 2010 року.

У документі посилаються на небезпеку бойових елементів, які не вибухають при ударі й становлять небезпеку у полях та міських районах, через що можуть вбити або покалічити людей. Серед країн, які не підписали угоду — Росія, Україна, США та Ізраїль.

Російський генерал, який бомбив Сирію, віддав наказ обстріляти Харків "Смерчами" — CNN
Реактивна система залпового вогню "Смерч". Графіка CNN

Атака мирних жителів суперечить Женевській конвенції та є воєнним злочином, говорить співробітник Інституту зовнішньої політики Філіп Василевський.

"І, виходячи зі стандарту Женевської конвенції про відповідальність командування, генерал (Журавльов) є винним, як будь-хто інший у його ланцюзі командування", — говорить Василевський.

У грудні 2016 року сирійські повстанці капітулювали з міста — сирійський уряд з допомогою російської армії повернули території. Генерал Журавльов повернувся до Росії, де йому вручили найвищу нагороду російського офіцера — Героя Російської Федерації.

Що відомо

  • За інформацією поліції на 12 травня, внаслідок російського вторгнення в Україну на Харківщині загинули 666 людей, серед яких 29 дітей.
На початок